Donkere materialen zijn een wereldse combinatie!

Een kosmopolitische stijl is een mix van wereldse invloeden bij uitstek. Vooral de bewuste speling met donkere tonen maakt deze stijl zo uniek en herkenbaar. 

Donker in al zijn schakeringen, in textuur en in materiaalkeuze kan de rol van hoofdkleur op zich nemen in deze steeds populairder wordende trend. Donker is het 'nieuwe sjiek'. Want het gebruik van donker, of het nu hout, staal, beton of textiel is, geeft een luxueuze uitstraling aan het interieur.

 

strak donker wit

Donker als ruimtebeleving is niet voor de hand liggend. Maar wanneer het met de juiste materialen wordt gebracht vergroot het de intimiteit van een ruimte.

Wat lichte kleuren, en natuurlijk licht doet met een ruimte is deze optisch vergroten. Het wit schept een neutrale sfeer, waardoor men zich sneller welkom voelt in een ruimte. Donker daarentegen trekt de aandacht niet naar de ruimte, maar naar de persoon in de ruimte.

donkere materialen intimiteit

Donker is uiterst persoonlijk, en wanneer doordacht toegepast zeer doeltreffend wanneer iemand naar rust en intimiteit in zijn of haar leefwereld verlangt. Donker schept misschien nog meer mentale rust dan een witte muur of een klinisch wit interieur.

 

Donker werkt als een ideaal canvas voor objecten.

 

kracht en donker

De randen en de ruimte vervagen en scheppen hierdoor een intens canvas voor mooie en persoonlijke objecten die door de wereld mogen gezien worden. Ook vragen donkere objecten, wanden of materialen juist om een doelbewuste belichting. Het is net deze contrastwerking tussen licht en donker, wat deze sfeer uiteindelijk intens en toch rustgevend maakt.

Bovendien kan een hele wand in donkere tonen ook een ideaal rustgevende achtergrond zijn voor het gebruik van drukdoende multimedia platformen zoals televisie, consoles en computers.

 

Donker als eenvoud en als rustpunt.

De kern van donker is 'aanwezig zijn', en toch 'niet opvallen'. Het schreeuwt niet om aandacht, maar het boordt een ruimte subtiel en ingetogen af.

Donker werkt als een tijdloze cocoon waar thuiskomen na een drukke werkdag doeltreffend wordt ervaren. Bij het toepassen van donker in gelijk welke vorm of materiaal moet men vooral indachtig zijn om het niet als accent te gaan toepassen. Donker is een sfeerzetting en moet ook als sfeer worden toegepast.

Leave a Comment