Skip to content

Donkere materialen zijn een wereldse combinatie!

Een kosmopolitische stijl is een mix van wereldse invloeden bij uitstek. Vooral de bewuste speling met donkere tonen maakt deze stijl zo uniek en herkenbaar. 
Donker als thema in al zijn schakeringen, in haar textuur en in materiaalkeuze kan de rol van hoofdkleur op zich nemen in deze steeds populairder wordende trend. Donker is het 'nieuwe sjiek'. Want het gebruik van donker, of het nu hout, staal, beton of textiel is, geeft een extra luxueuze uitstraling aan het interieur.

 

strak donker wit

Donker als ruimtebeleving is niet voor de hand liggend. Het tegenovergestelde is ons meer bekend. Maar wanneer het met de juiste materialen wordt gebracht vergroot het de intimiteit van een ruimte.

Wat lichte kleuren, en natuurlijk licht doet met een ruimte is deze optisch vergroten. Het wit schept een neutrale sfeer, waardoor men zich sneller welkom voelt in een ruimte. Donker daarentegen trekt de aandacht niet naar de ruimte, maar naar de persoon of het object in de ruimte.

donkere materialen intimiteit

Donker is uiterst persoonlijk, en wanneer doordacht toegepast zeer doeltreffend wanneer iemand naar rust en intimiteit in zijn of haar leefwereld verlangt. Donker schept misschien nog meer mentale rust dan een witte muur of een klinisch wit interieur.

Donker werkt als een kader voor objecten

 

kracht en donker

De ruimte en de diepte vervagen door het gebruik van donkere tonen maar ze scheppen hierdoor ook een intens canvas voor mooie en persoonlijke objecten die door de wereld mogen gezien worden. Ook vragen donkere objecten, wanden of materialen juist om een doelgerichte belichting. Het is net deze contrastwerking tussen licht en donker, wat deze sfeer uiteindelijk intens, sjiek en toch rustgevend maakt.

Bovendien kan een hele wand in donkere tonen ook een ideaal rustgevende achtergrond zijn voor het gebruik van drukdoende multimedia platformen zoals televisie, consoles en computers.

 

Donker als eenvoud of als rustpunt

De kern van donker is 'aanwezig zijn', en toch 'niet opvallen'. Het schreeuwt niet om aandacht, maar het boordt een ruimte subtiel en ingetogen af.

Donker als thema werkt als een tijdloze cocoon waar thuiskomen na een drukke werkdag doeltreffend wordt ervaren. Bij het toepassen van donker in gelijk welke vorm of materiaal moet men vooral indachtig zijn om het niet als accent te gaan toepassen. Donker is een sfeerzetting en moet ook als sfeerinvulling worden toegepast.

Leave a Comment