Skip to content

De 5 opvallendste keukentrends voor 2023

In deze blog lichten we de opwindende keukentrends van 2023 uit. Met het nieuwe jaar in volle gang, is dit het perfecte moment om te verkennen wat vooruitstrevend en inspirerend is in de wereld van keukendesign.

De keukentrends van 2023 worden vooral bepaald door warme en harmonische kleurencombinaties die soms doen denken aan een landelijke stijl. Toch worden deze combinaties ook toegepast op moderne keukens. Ook de praktische kant van inrichten wint steeds meer aan belang.

 

Alleen maar 'design' volstaat niet meer om een keuken aantrekkelijk te maken. De eindgebruiker wil steeds meer waar voor zijn geld en verlangt vakmanschap in uitvoering, ontwerp en afwerking. De nieuwe generatie keukenliefhebber is kritisch en stelt de massaproductie van goedkope keukens met diverse imitatielooks van frontpanelen steeds meer in vraag. En terecht! Ook wordt het gebruik van duurzame en recyclage materialen steeds meer de norm.

strak keukenplan

Het concept

Een doordacht plan  is van alle tijden en kan niet echt een trend genoemd worden. Maar het is belangrijk om hier steeds weer aandacht op te vestigen, want een keuken is veel meer dan een opbouw van enkel ‘trendy ogende’ frontpanelen alleen.

Een doordacht concept is de basis van een goed functionerende keuken. Besteed je hier genoeg aandacht aan dan zal de keuken je hart veroveren. Ongeacht welke dure en exclusieve materialen je ook gebruikt, een plan is het eerste wat je moet hebben. Ga met specialisten, interieurvormgevers en/of binnenhuisarchitecten aan tafel zitten om met hun vakmanschap en inzichten aan de slag te gaan.

 

Zachte, harmonische kleurencombinaties

Harde contrasten worden er in 2023 niet verwacht. De strakke zwart-wit combinaties zijn voorbij. Laat zwart zwart zijn dankzij de vele grijsgradaties en laat wit wit zijn door het gebruik van ecru-tonen. Geen shockerende combinaties om op te vallen, maar juist warme en intieme kleurverbindingen in toon en stijl zullen de keukens van 2023 kleur geven.

 

De hoge wandkasten

Hoge wandkasten kun je in één begrip omschrijven als: vakmanschap! Deze op maat gemaakte wandkasten zijn aan de ene kant praktisch en aan de andere kant uiterst stijlvol. Een hele wand, van de vloer tot aan het plafond als kast oogt als een ware blikvanger in je keuken. Vroeger was dit weggelegd voor indrukwekkende keukenbladen of eilandconstructies, nu is het opnieuw de beurt aan de hoge wandkast.

De 5 opvallendste keukentrends

Het eiland

Het eiland is een blijver!

Een keuken zonder eiland is haast ondenkbaar, tenzij er echt plaatsgebrek is. De gezelligheid en het verbindende element van een eiland heeft ervoor gezorgd dat dit een vast keukenonderdeel is geworden.

Tip: stem je eiland steeds af op de rest van de keuken, anders gaat het meer storen dan lonen!

 

Duurzame materialen

Natuurlijke materialen zoals marmer, natuursteen of blauwe hardsteen blijven de stijl en look in Vlaanderen bepalen.  Ook natuurlijke materialen zoals beton, hout en staal worden door slijtage in de loop der jaren mooier en gaan een bepaalde karaktervolle patina geven aan je keuken.

steellook

Steellook

In tegenstelling tot de fabrikanten van ramen en deuren, wordt er in de keukenbouw wel degelijk met echt staal gewerkt. Dit levert een unieke staal of ‘steellook’ op die niet te evenaren valt. Staal ademt historiek, karakter en klasse uit.

Het enige nadeel dat verbonden is aan staal is dat het arbeidsintensief is en daardoor iets duurder kan uitvallen in prijs dan hout of aluminium.  Maar los van de prijs valt er aan de stijlvolle uitstraling van staal zeker niet te twijfelen.

Leave a Comment