Skip to content

Handige tips om jouw keuken ergonomisch te maken

Wie houdt van gezelligheid en koken weet hoe belangrijk een keuken en haar indeling is. Hoeveel uren brengen we van ons leven niet door in en rond de keuken?

Waar leggen we de smakelijke basis van relaties, voeden we hongerige mondjes? Genoeg redenen om in te zien dat een goed en doordacht keukenconcept en ergonomische invulling op maat de rest van uw leven dagelijks zullen belonen.

De vorm bepaalt de flow! Kies de juiste indeling voor een ergonomische keuken.

De ruimte van je woning zal een groot deel bepalen welke vorm van keuken het best te kiezen. Elke ruimte heeft zo zijn of haar voordelen. Een belangrijke tip is rekening houden met natuurlijk lichtinval. Niets is zo vervelend dan dagelijks te moeten werken of koken in een veel te donkere keukenruimte.

Neem ook gerust de tijd om na te gaan waar de keuken in hoofdzaak voor zal dienen. Is het een werkplek, een sociale plek of enkel een karakteristieke plek in het huis? Of een mix van beiden. Deze benadering werpt al snel licht op de grote en/of complexiteit van de gewenste keuken.

 

 

I-opstelling

Deze vorm komt vooral voor in smalle of beperkte ruimtes.  Het voordeel van deze opstelling is dat je niet de hele ruimte inpalmt. Nadeel van een rechte opstelling is dat de werkopstelling steeds in het verlengde van elkaar liggen, waardoor de ergonomische flow tussen uw belangrijkste activiteiten of plekken (werken, wassen en koele plek) in de keuken onnatuurlijk aanvoelen.

 

L-opstelling 

Hoekkeukens hebben doorgaans een optimale flow voor de gebruiker om te koken en te werken. Alles is, door de driehoeksopstelling, binnen handbereik van de kok. Je hoeft je in deze keuken zo weinig mogelijk te verplaatsen.

 

U-opstelling 

Deze opstelling biedt dezelfde voordelen als een L-opstelling. Alles is binnen handbereik en men kan met één enkele oogopslag controle bewaren over de gehele keuken. Het grootste nadeel van een U-opstelling is dat het een zekere ruimte vraagt tussen de twee lengtes in.  Indien dit niet zo is wordt het al snel een keuken zonder natuurlijke flow voor de gebruiker.


Kookeiland 

Deze opstelling is de meest populaire en bovendien ook de makkelijkste in gebruik. Een minpuntje aan deze opstelling is de ruimte die het verlangt. Een kookeiland komt pas tot haar recht als de ruimte groot genoeg is.

 

Stem de belangrijkste functies af op elkaar

Realiseer een ergonomische werkdriehoek tussen koken, wassen en bevoorrading (koel en droog) Dit wil niet zeggen om deze zones zomaar naast elkaar te gaan positioneren. Zorg er steeds voor dat elke belangrijke zone ook genoeg werkruimte heeft om deze zonder ongemak te kunnen uitvoeren.  

Een belangrijk gegeven is om steeds vanuit één van deze drie werkzones het overzicht te behouden over de rest van de keuken. Daarom dat een denkbeeldige driehoek (360°) tussen deze zones meestal als basis wordt genomen in het uiteindelijke resultaat.

 

 

Bepaal de hoogte op jouw maat

De uren die we doorbrengen in de keuken werken meer in op ons gestel dan we soms durven denken. Om ongemakken te vermijden is het van groot belang om de hoogte te bepalen van een werk en kookzone op jouw persoonlijke lengte.

Zeg niet te snel ja tegen standaardhoogtes omdat dit als normaal wordt genomen. Niet voor iedereen is 90 cm de ideale hoogte. Enkele centimeters kunnen al snel een groot verschil maken, zeker op lange termijn.

Om een belangrijke ruimte als een keuken te kiezen is het beter u te laten bijstaan door in het vak opgeleide mensen met jarenlange ervaring, in plaats van vlotte verkopers. Vraag steeds naar uw noden en wensen, want je koopt iets voor het leven en dan wil je ook dat dit u zal dienen!

Leave a Comment