Skip to content

5 fouten om te vermijden in je keukenontwerp

De ergonomie en structuur van een keukenopstelling is naast veel andere zaken een belangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden.

De keuken is een belangrijke ruimte in ons dagelijkse leven. We besteden om verschillende redenen meer tijd in de keuken dan we doorgaans denken. Of het nu alleen is om iets uit de koelkast te halen of om een grote maaltijd te bereiden.

hedendaagse keuken G-vorm

De 5 voorkomendste fouten om te vermijden zijn volgende aandachtspunten:

1 De keukendriehoek

De keukendriehoek is geen zichtbare driehoek, maar een denkbeeldige ruimte waarbinnen de belangrijkste taken van bewegen worden voorgesteld bij gebruik. Deze driehoek is verschillend naar gelang de vorm en ruimte van een keuken. We raden aan om deze driehoek te respecteren bij het opstellen van een keukenplan. Voorzie genoeg vrije ruimte opdat deze denkbeeldige driehoek vlot en vrij van ongevallen kan worden uitgevoerd. Eigenlijk is deze driehoek het hart van uw keuken. Besteed daarom genoeg aandacht aan deze denkbeeldige ruimte.

keukenopstellingen

Een optimale driehoek: Deze bestaat uit een zo efficiënt mogelijke afstand tussen kookfornuis of werkplaats met de koelkast en de spoelruimte. Een te lange afstand tussen deze drie ruimten zal uw organisatie tijdens het koken snel in de war sturen. Een te korte afstand zorgt er dan weer voor dat er onvoldoende overzicht zal zijn tijdens het kookproces, wat ook belemmerend werkt. Aan de andere kant is een te korte afstand niet uitnodigend voor een tweede persoon tijdens het kookproces. Al snel zullen beiden elkaar als hinderend ervaren …. Wat niet de bedoeling kan zijn.

 

2. Opbergruimte

De opbergruimte beschouwen we als ontwerpers doorgaans als de slimme ruimte. Bij een doordacht ontwerp bestaan er geen verloren of overbodige ruimtes. Alles wat rondom de driehoek bevindt is een potentieel aan opbergruimte. Alleen de organisatie van deze ruimte zorgt voor een overzichtelijk gebeuren tijdens het kookproces. Besteedt daarom genoeg aandacht aan de indeling en invulling van je keuken, zoals jij het wil ervaren.

soft touch ladekast

Dit kan gaan van de diepte van kasten tot het aantal schuiven nodig voor bepaalde taken uit te voeren. Weet dat de kast – de frontpanelen en corpus – de structuur zijn van je keuken. Dit zal het uitzicht en de beleving van je toekomstige keuken gaan bepalen. Een onevenwicht of een verloren ruimte zal in het eindresultaat al snel opvallen.

 

3. Keukeneiland

Een keukeneiland is, wanneer de ruimte het toelaat bijna onmisbaar in onze huidige keukenbeleving. Een keukeneiland geeft een luxueuze uitstraling. Ook voor een eiland moet je doordacht te werk gaan bij het plaatsten. De denkbeeldige driehoek is hier ook van toepassing. Mogelijk blokkeert het eiland de eerder besproken keukendriehoek. Maar een keukeneiland heeft ook een paar extra voordelen zoals extra opbergruimte, zonder dat dit afbreuk doet aan de beleving of uitstraling.

keukeneiland

 

4. Hoogte

Een dikwijls misbegrepen aandachtspunt is de hoogte van je keuken. Vele keukens worden te snel aangekocht zonder na te denken over de werkhoogte van je keuken. Deze hoogte heeft in se niets met standaard hoogte te maken. Elke keuken dient bij de ontwerpfase afgestemd te worden op de gebruiker. Dit lijkt een klein gegeven, maar na maanden van gebruik zal het snel duidelijk worden of hier genoeg aandacht aan is besteed. De ergonomische invulling van een keuken heeft ook haar weerslag op de hoogte.  Kies daarom niet zomaar een keuken omdat ze mooi is, maar kies in functie van jezelf.

 

5. Verlichting

Het meest onderschatte aandachtspunt is verlichting. Een goede verlichting van je keuken bepaalt niet alleen de sfeer, maar ook de veiligheid tijdens het werk. Als de woning het toestaat, is daglicht het belangrijkste licht dat je keuken op alle vlak eer zal aandoen. Daarnaast moet je een goede driepunt-opstelling als het gaat om verlichting laten uitwerken opdat alles overzichtelijk blijft tijdens het kookproces. Deze driepunt-opstelling is een optelsom van direct, en indirecte kunstverlichting.

verlichting keuken

Weet dat ervaren keukenbouwers en vormgevers hier zeker mee aan de slag gaan. Want een goede innovatieve kijk op dit alles doet wonderen … Beslis daarom niet zomaar om een keuken aan te schaffen, maar laat u bijstaan door vakmensen en professionals uit het vak. 

Maak vandaag nog een afspraak met een interieurarchitect van Dekeyzer. 

Leave a Comment