Skip to content

5 materialen die je beter niet gebruikt in je keuken

De materialen die worden aangewend in een keuken moeten in de eerste plaats geschikt zijn om te kunnen doen, waar een keuken voor dient: koken.

Onbehandeld hout of beton

Acryl

Matte verf

Goedkope vloeren

Werkblad uit goedkoop laminaat

Conclusie

 

kwaliteit werkblad

Bij het kookproces wordt uw werk en kookruimte onderworpen aan tal van extremen. Warme, vocht, zuren en krassen zijn dagdagelijkse zaken die invloed hebben op de levensduur van uw keuken. Enkele materialen raden we ten stelligste af om te gebruiken in bepaalde zones van een keuken.

 

kwaliteit keukenblad

 

1. Onbehandeld hout of beton

Veel mensen hebben een zwak voor hout of voor beton. Dit zijn mooie materialen met een bijzonder mooie textuur en uitzicht. Deze natuurlijke materialen worden soms in hun puurheid voorgesteld als werkbladen. Prachtig qua look, maar niet handig in gebruik. Als je voor deze exclusieve materialen kiest, bespreek dan voldoende de hoeveelheid en type beschermingslagen die nodig zijn. Indien onvoldoende beschermd zijn deze poreuze materialen niet geschikt voor langdurig gebruik. Beide materialen zuigen van nature snel vocht op, wat het enerzijds onhygiënisch en zelf gevaarlijk maakt voor Salmonella besmettingen tijdens het bereiden van voedsel en anderzijds snel zal doen lelijk worden. Mits een goede beschermlaag kunnen deze materialen wel worden aangewend voor dagdagelijks keukengebruik.  

2. Acryl

Spoelbakken uit acryl zien er mooi uit en bestaan in een breed kleurengamma. Dit maakt hen populair bij klanten. Maar laat u niet verblindend door de hippe look van deze bakken. Het grootste minpunt aan spoelbakken uit Acryl is dat ze helemaal niet kras en zuur bestendig zijn. Ook hitte doet deze spoelbakken geen goed. Er zijn andere mooie en veel degelijkere materialen op de markt die uw spoelbak alle eer zullen aandoen.

3. Matte verf als spatwand?

Wanneer je een keuken hebt tegen een muur zoals de I- of L- keuken kun je best uw voorzorgen nemen en niet voor een matte geverfde muur gaan als spatwand. Bij matte verf krijg je de spatten er nauwelijks of niet af en ben je verplicht om elk jaar uw muur te verven. Kies daarom voor halfmat of glanzende verf als dekking van je muur en voorzie een afwasbare spatwand ter hoogte van je werk en kookplek.

 

tegels keuken

4. Goedkope vloeren

De meeste vloeren zijn van steen of keramiek. Daar is absoluut niets mis mee. Wel wordt het problematisch wanneer andere materialen worden aangewend, zoals laminaat of vinyl. Bij het kiezen van deze materialen is het belangrijk in een keuken om ook hier voldoende aandacht aan te besteden in je budget en te kiezen voor de kwalitatiefste uitvoering. Uw keuken wordt blootgesteld aan veel meer extremen dan je zou denken. Het is een plaats waar veel wordt gestaan of gestapt, plekken of water worden gemorst, kuisproducten worden gebruikt en soms ongelukjes gebeuren met de frigo of vaatwas.

 

5. Werkblad uit goedkoop laminaat

Laminaat is een mooi product en heeft vele voordelen in een keuken. Maar kies niet de goedkoopste variant. Meestal zie je dit op het eerste zicht. De uitstraling bij een goedkope uitvoering van laminaat is flets en saai. Los van het esthetische aspect is goedkoop laminaat helemaal niet hitte en krasbestendig. Het zou zonde zijn om uw werkblad te zien aftakelen na enkele maanden van gebruik. Ook is goedkoop laminaat niet kleur-resistent en zal het na enkele seizoenen al verschijnen en zijn intensiteit verliezen.

 

spatwand keuken

Conclusie: 

Gebruik in alles wat je kiest in je keuken steeds voor kwalitatieve materialen. Dit is niet een tip om de duurste te zijn in uw keuken, maar om de beste deal te maken wanneer je voor een keuken kiest. Kies naar uitzicht én functionaliteit! Want met kwalitatieve materialen zal je nog lang genieten van uw keuken én zal ze nog lang als nieuw er blijven uitzien.

Leave a Comment