Skip to content

8 belangrijke aandachtspunten in een keukenontwerp

Naast het toepassen van de klassieke driehoek als ideale werkruimte en natuurlijke flow in je keuken, zijn er nog enkele belangrijke aandachtspunten waar je best rekening mee kunt houden wanneer je een nieuwe keuken wenst te installeren. We zetten de 8 nuttigste aandachtspunten op een rijtje.

8 belangrijke aandachtspunten in een keukenontwerp.

Naast het toepassen van de klassieke driehoek als ideale werkruimte en natuurlijke flow in je keuken, zijn er nog enkele belangrijke aandachtspunten waar je best rekening mee kunt houden wanneer je een nieuwe keuken wenst te installeren. We zetten de 8 nuttigste aandachtspunten op een rijtje.

vergulde kraan

1. Oriëntatie

Een verkeerde inrichting. Oriëntatie wordt bepaald door enkele belangrijke praktische zaken die het kookproces beïnvloeden. Tot wie wil je je richten tijden het koken? Is de ruimte klein of een open ruimte? Wanneer het een open ruimteis , vraag jezelf best af of je met je rug naar de mensen wilt staan of met je rug naar een blinde muur. Ben je een sociale koker of alleen maar omdat het moet? Daglicht is het tweede belangrijke aandachtspunt die bepaalt hoe je keuken te oriënteren. Niets is zo vervelend als het licht ontnemen van je werkblad. Dit gebeurt frequenter dan men denkt. Wanneer je in je keuken je eigen daglicht blokkeert, kun je wel beroep doen op kunstlicht, maar dit is niet altijd de praktischte manier van koken. Dus bij het opstellen van je grondplan besteed genoeg aandacht aan natuurlijke lichtinval en oriëntatie naar waar je wenst te koken.

 

2. Te drukke prints of een eclectische stijl

Een eenheid in stijl is dikwijls ook een soberheid in gebruik van materialen en kleuren. Een veel voorkomende fout bij het bekomen van een keukenontwerp is het bij elkaar brengen van verschillende stijlen en elementen die je mooi of praktisch vindt. Het eindresultaat kan hierdoor soms nogal druk en onsamenhangend overkomen. Toets daarom al vroeg je stijl, kleur en materiaalkeuze onderling goed af en hou je meestal aan de 3-regel. Maximaal drie kleuren, drie materiaalsoorten etc., eens dit onderling is uitgeklaard, zal de gewenste stijl of ‘look en feel’ veel duidelijker en meer in essentie worden uitgedrukt in het eindresultaat.

 

3. De ruimte is een volume

Op papier of grondplan zien we alleen maar alles in 2D. Dit zorgt ervoor dat je alles wel een plaats kan geven, maar dit is nog geen garantie op een geslaagd interieur. Een keuken is een volume waarin je leeft en beweegt. Denk aan de muren, het plafond en de vloer. Zorg dat al deze vlakken op elkaar zijn afgestemd in kleur en stijl. Geef deze vlakken de nodige aandacht, zonder ze te veel op de voorgrond te brengen. Want eens je keuken is gerealiseerd is dat waar je het meest van de tijd op kijkt als je in je keuken staat … terwijl dit op het plan niet altijd even zichtbaar is.

 

4. Opvallen in kleur

Kleuren hebben op eenieder een andere uitwerking, maar laat dit niet het enige zijn wat je bepalend vindt om je keuken persoonlijkheid te geven. Een veel voorkomende fout is het gebruik van te felle kleuren. Of ze schreeuwen zo hard om aandacht dat je snel onrustig wordt wanneer je de keuken betreedt, of ze steekt zo hard af tegenover de rest van je interieur. Kleuren zijn bepalend, maar niet de hoofdzaak in het kiezen van een keuken. Een geode tip is je gewenste kleur steeds af te toetsen aan je gewenste stijl. Ga gerust bij jezelf na welke stijl het beste bij je persoonlijkheid past en is deze al terug te vinden in de andere ruimtes van je woning?

brutalisme keuken

 

5. Materiaalkeuze

Naast felle kleuren zijn ondoordachte materiaalkeuzes dikwijls de oorzaak van een slecht keukenontwerp. Iedereen heeft wel een voorkeur voor een bepaald type materiaal, maar laat ook hier dit niet je hele keukenontwerp van af hangen. Alles in mate toepassen is één ding, een evenwicht vinden is een ander ding. Maak een lijstje met je drie favoriete materialen en hou je daarbij. Ga ook niet een hele collectie aan diverse materialen in één keukenontwerp steken, want je zult teleurgesteld zijn in het eindresultaat. Wanneer je de regel van 3 in je materiaalkeuze toepast, zul je al snel een stijl ontdekken die perfect bij je aansluit. Doorgaans is de regel van 3 onderverdeeld in één hoofd materiaal, een secundair materiaal als drager of omlijsting en een derde materiaal als accent. Denk maar aan de stalen handgrepen van een kast of een vergulde kraan bij een wasbak.

 

6. Een ziel

Een keuken is het kloppend hart van een woning. Hier gebeurt alles wat belangrijk is in je dagelijkse leven. Maar de keuken van vandaag heeft ook een sociale functie in te vullen. Denk maar aan feestjes met vrienden, familie of collega’s. Besteed daarom genoeg aandacht aan deze ruimte door er je eigenheid of persoonlijkheid in te leggen. Dit is de uitgelezen kans om jouw verhaal aan de wereld te tonen.  

bijkeuken

 

7. Functionaliteit

Naast persoonlijkheid en een sociale functie is een keuken een zeer functionele ruimte … of dat zou ze toch moeten zijn. Denk daarom goed na wat jij nodig acht om te functioneren in een keuken. Laat je niet verleiden door trends of aanbevelingen van bepaalde fabrikanten van elektronisch apparatuur. Vul je ruimte enkel in met wat jij nodig hebt, opdat er geen lege ruimtes ontstaan in je werkdriehoek. Overleg steeds met een keukenspecialist of een ontwerper om een keuken op uw maat en invulling te bekomen.

 

8. jouw beleving staat boven de bestaande nutsleidingen

Dikwijls heeft een nieuwbouw of een bestaande woning een vaste opstelling van nutsleidingen. Deze leidingen bepalen soms te veel het uitzicht van een keuken. Dit hoeft niet steeds het geval te zijn. Dikwijls gaat dit om budgettaire redenen waaraan een mouw kan worden gepast. Dus, ga steeds uit van al de vorige aandachtspunten en de werkdriehoek en dan pas de bestaande nutsleidingen. Het zou maar al te spijtig zijn dat je mooiste en belangrijkste ruimte van de woning moet inboeten aan jouw beleving omdat er veel te standaard of minimaal wordt omgesprongen met watertoevoer, afvoer en elektrische contactpunten. Dit allemaal is aanpasbaar, ten voordele van jouw beleving.

Leave a Comment