Skip to content

8 belangrijke punten voor een goed keukenontwerp

In de blog geven we jou 8 handige tips voor een mooi en praktisch keukenontwerp.

De keuken is een ruimte die in de loop van de jaren is geëvolueerd tot een meer open en comfortabele ruimte, waar niet alleen maar koken de invulling bepaalt. Het moet bovendien voldoen als ontmoetingsplek voor het gezin, vrienden en familie. Met andere woorden; een actueel keukenontwerp moet naast een esthetische invulling ook aan enkele basiscriteria voldoen.

 

1        de driehoek

2        werkhoogte

3        werkruimte

4        voldoende ladekasten

5        voldoende legkasten

6        te hoge kasten

7        verlichting

8        kwaliteitsvolle materialen

 

1) De driehoek: koken, spoelen en koelen

Algemeen gesteld mogen de meters van de praktische driehoek in een keuken niet meer dan 7,5 meter bedragen. Anders komt de flow van een keuken in het gedrang. Koken, spoelen en koelen. Wanneer deze flow wordt onderbroken, zit je gegarandeerd met een storende ruimte die na enige tijd als hinderlijk zal worden ervaren. Om dit tegen te gaan is het handig om bergruimte voor instant-food zo dicht mogelijk bij de eetplaats te zetten, koelkast en kookwaren bij de kookplaats, vaatwasser en spoelbakken binnen een vlot bereik van opbergkasten voor servies om het opbergen te vergemakkelijken. Zorg ook voor extra vlotte doorgangsruimte wanneer derden in je keuken passeren terwijl je kookt.

ideale werkhoogte keuken

 

2) Een gezonde werkhoogte

Kies een keuken op uw maat en lengte! Zorg dat de werkhoogte geen extra belasting voor je rug of schouders oplevert. Weet dat een luttele 10 cm hoogteverschil je na verloop van tijd je gezondheid ernstig parten zal spelen. Met andere woorden; laat de standaardhoogte voor wat ze is en respecteer jouw lichaamslengte.

3) schenk voldoende aandacht aan uw werkruimte en keukenblad

Dit is de zone waar alles gebeurt. Zorg dat deze ruimte voldoet aan uw verwachtingen als het gaat om ruimte, toegankelijkheid en kwaliteit. De ideale opstelling ligt niet vast. Iedereen heeft zo zijn of haar manier van werken in een keuken. Uiterst belangrijk is om de verschillende werkplekken die worden gefrequenteerd de nodige ruimte te geven en precies te ordenen om een overzicht te behouden. Niemand is gediend met een culinair slagveld tijdens het koken, ook uw gasten niet.

4) Voldoende keukenladen en hoge kasten

In een goed keukenontwerp zijn voldoende laden ingepland. De vraag is natuurlijk wat voldoende is.  Ook hoge kasten zijn best nuttig in een opstelling. Niet alleen praktisch om inbouwapparatuur op ergonomische hoogte te plaatsen, maar ook om veel opbergruimte te creëren. Deze ruimte wordt doorgaans gebruikt om minder frequente gebruiksvoorwerpen in op te bergen.

ladekasten

 

5) Bespaar niet op gewone legkasten

Legkasten zijn nodig in een keuken. Deze kasten worden naast de ladekasten, het meest gebruikt. Wanneer er te weinig legkasten zijn, dan is de kans reëel dat uw keuken snel een rommeltje wordt. Dit kan niet de bedoeling zijn van een nieuwe keuken.

 

6) Te hoge bovenkasten

Bovenkasten die te hoog zijn geplaatst, zijn verloren ruimtes. Deze zullen nooit of bijna nooit worden gebruikt omwille van hun ontoegankelijkheid. Ook de veiligheid voor de gebruiker wordt hierbij op de proef gesteld. Een gezonde regel is borst en schouderhoogte voor bovenkasten die je dagelijks wenst te gebruiken.  

 

7) Verlichting in de keuken

Schenk tijdens de ontwerpfase reeds voldoende aandacht aan licht! Analyseer de hoeveelheid natuurlijk lichtinval ten overstaan van het tijdstip van gebruik van de keuken. Stuur bij met kunstlicht waar nodig. Investeer voldoende in ingebouwde lichtpunten om donkere hoeken en plaatsen deftig uit te lichten. De belangrijkste reden om dit te doen is voor uw eigen veiligheid … tijdens het koken.

 

8) Kies voor kwalitatieve materialen

 

kwaliteitsmaterialen keuken

Of je nu een mooi design, een landelijke of rustieke keuken kiest, uiteindelijk moet het keukenontwerp aan al deze aspecten voldoen.  Voor de ene gebruiker zal functionaliteit belangrijker zijn dan esthetiek, en voor de andere zal dit weer niet het geval zijn. Maar één ding is wel het belangrijkste, ongeacht de stijl van keuken, en dat is de kwaliteit van de gekozen materialen. Een keuken wordt doorgaans dagelijks gebruikt en onderworpen aan extremen zoals hitte, vocht, krassen en druk.

Kies daarom best voor een keukenbouwer die alles in eigen productie heeft, waardoor een keuken kan worden vervaardigd op jouw maat en behoeften.

Leave a Comment