Skip to content

De keuze van spoelbak / gootsteen

De spoelbak, pompbak, pompsteen of gootsteen zijn allemaal benamingen voor een onderdeel in de keuken dat we dagelijks meermaals gebruiken. Je hebt het nodig van eenvoudig je handen te wassen, spoelen van groenten tot het afgieten van warme bereidingen.
Alleen al het intensieve gebruik en de extremen waar het keukenonderdeel aan wordt blootgesteld doet u al vermoeden dat kwalitatieve materialen best worden aangewend.

inox spoelbak

 

De materialen

 

Er zijn vele diverse materialen die in aanmerking komen om een kwaliteitsvolle spoelbak of gootsteen op te leveren. De brede waaier aan diverse materialen heeft te maken met vakmanschap. Zo levert dekeyzer keukens een ongezien vakkundig aanbod gaande van Inox, composiet, graniet, marmer en keramiek op aan zijn klanten.

goud roestvrij staal rvs

 

INOX

 

Spoelbakken in inox of roestvrij staal (rvs) worden het vaakst vervaardigd en gekozen. Dit materiaal past bij zowat elke hedendaagse keukenstijl.

De spoelbakken zijn dermate robuust in oorsprong van materiaal dat ze bestand tegen extreme temperaturen en zuren. Ook de afwerkingsgraad maakt ze aantrekkelijk in onderhoud. Door hun gladde oppervlak blijven vuilresten niet hangen. Ook is roestvrij staal (rvs) zoals de naam al doet vermoeden, corrosie bestendig. Bovendien is inox of rvs schokbestendig en kan het gemakkelijk tegen een stootje van zware potten of pannen.

inox goud spoelbak

 

Composiet

 

Composiet spoelbakken bestaan voor het overgrote deel uit natuurlijk kwartszand. Kwarts zijn de hardste deeltjes van graniet. Met andere woorden; onverwoestbaar! De kwarts wordt vermengd met acryl, waardoor het zijn gladde en poriën vrij oppervlak verkrijgt. Door een hygiëne beschermende laag aan te brengen worden deze gladde en poriën vrij oppervlakten extra vuilafstotend en bacterie werend.

De hardheid van de kwartsen zorgen ervoor dat het krasbestendig is en het acryl als binding zorgt op haar beurt ervoor dat de gootsteen extra bestendig is tegen harde stoten van potten en pannen. Temperatuurschommelingen zijn ook geen bedreiging voor kwalitatieve composiet. Zo kan een composiet spoelbak een hitte van wel 300° aan, zonder blijvende schade op te lopen.

composiet spoelbak

Een extra voordeel van composiet als materiaal te kiezen is de kleur. Deze spoelbakken zijn volledig naar de gewenste kleur van de klant te bekomen. Hierdoor kan de kleur worden afgestemd op andere in het oog springende zaken van de keuken, waardoor er een eenheid in stijl wordt bekomen. Dit levert mooie en unieke realisaties op.

 

Graniet

 

Graniet kan bij een dekeyzer-keuken niet ontbreken als materiaalkeuze. Zeker niet als het voor landelijk geïnspireerde keukens is. Dit prachtig natuurlijk materiaal bezit zoveel karakter waardoor het onmiddellijk identiteit geeft aan je keuken.

Graniet is met zijn ware natuurlijke oorsprong bestand tegen hoge temperaturen en tegen Uv-stralen. Ook is het materiaal uiterst schok en krasbestendig. Alleen zijn zuren, zoals bij elke natuursteen het geval is, uit den boze.

Graniet, door zijn natuurlijke schoonheid blendt als geen ander perfect met vele natuurlijke materialen zoals marmer, zandsteen, staal, hout etc.…  Daarom dat deze gootsteen in graniet een geliefde keuze is voor landelijke keuken liefhebbers, waar natuurlijke materialen hoofdzaak zijn.

graniet spoelbak

Graniet laat zich ook graag op verschillende manieren bewerken. Van glad, gekarteld tot gebrand. Zo kan iedereen een gewenst resultaat krijgen volgens de stijl van zijn of haar keuken.

 

Marmer

 

Dat marmer een exclusief materiaal is, hoeft geen betoog. De schoonheid en de afwerkingsgraad van marmer maakt dit een geliefde keuze voor keukens die uitgesproken in hun stijl volharden. Maar marmer heeft ook beperkingen. Zo is en blijft marmer zuur en hitte gevoelig. Dit kan deels worden opgevangen door een beschermende laag aan te brengen. Dit zorgt ook voor een betere hygiëne bij gebruik.

gootsteen marmer

 

Keramiek

 

Keramiek is zowat tegen alles bestand. Keramiek is een proces waar glas wordt gesmolten tot een hyper glad oppervlak. Door de geëmailleerde oppervlakte blijven de kleuren jaar na jaar beschermd. Krassen, zuur, hoge en lage temperaturen … hebben geen inwerking op deze spoelbakken. Ook zijn keramische spoelbakken gemakkelijk in onderhoud.

keramische spoelbak

 

Overzicht van de diverse materialen en hun eigenschappen

 

KENMERKEN

INOX

COMPOSIET

KERAMIEK

GRANIET

MARMER

Krasbestendig

++

+++

++++

++++

++

Hittebestendig

++++

+++

++++

+++

++

Schokbestendig

++++

+++

++

++++

+++

Vlekbestendig

+++

+++

++++

+++

++

Onderhoud

+++

++++

++++

+++

+++

Diverse kleuren

++

++++

++++

++

++

 

 

Leave a Comment