Skip to content

Verschillende materialen voor een landelijk keukenblad

Aan de hand van de keuze van materiaal van het keukenblad kan de sfeer eerder romantisch, dan weer klassiek of hedendaags landelijk zijn.

Bij een landelijke keuken is het keukenblad, naast de deurfronten het meest uitgesproken element. De keuze van materiaal van het keukenblad zal met andere woorden de gehele sfeer en uitstraling van je keuken bepalen. De meest voor de hand liggende uitstraling is de gezellige warme sfeer van een landelijke keuken.

 

landelijke keuken

 

Een houten keukenblad

Een keukenwerkblad van hout was zonder twijfel heel populair bij de landelijke keukens. Het straalt veel warmte uit en het zorgt voor een huiselijke sfeer. Toch is het niet het meest handigste materiaal. Er kunnen namelijk snel krassen in komen en het is daarnaast ook niet hittebestendig. Om deze reden leent niet elk type hout zich voor een duurzaam keukenblad.

Het meest voorkomende hout binnen het landelijke segment is ongetwijfeld eik. Door haar trage groei heeft het hout een hoge dichtheid, wat in een keuken voor dagelijks gebruik belangrijk is.  Maar hout is een natuurproduct dat ‘leeft’. In hoeverre een houten werkblad gaat krimpen of uitzetten zal grotendeels afhangen van de relatieve luchtvochtigheid. In omgevingen met een luchtvochtigheid boven de 60% zal het blad ‘uitzetten’. Bij een luchtvochtigheid van minder dan 50% zal het werkblad juist krimpen. Een relatieve luchtvochtigheid van 50 tot 60% is dus ideaal.

Daarom is het veel interessanter om het karakter en de warme uitstraling van hout te verwerken in keukenfronten of vloeren om dat gewenste landelijke te bekomen.

 •         Warm en gezellig

 •         Natuurmateriaal

 •         Karaktervol

 •         Niet kras en hittebestendig

        Vraagt veel onderhoud

Een werkblad van composiet

 

Composiet is eigenlijk geschikt voor elke keukenstijl. Dus ook voor de landelijke keukens. Het materiaal bestaat uit kleine deeltjes natuursteen vermengt met kunststof. Het is heel gebruiksvriendelijk en er zullen ook niet snel krassen in komen.

Door zijn wat gladde textuur is het wel de minst uitgesproken landelijke van alle landelijke keukenbladen. Toch komt composiet qua uitzicht redelijk dicht in de buurt van een echte natuursteen, al zal het de echte natuursteen nooit kunnen evenaren.  Composiet biedt veel voordelen zoals duurzaamheid en een hitte resistente oppervlak.

 • Krasvast, slijtvast en stootvast

 • Hygiënisch

 • Hitte resistent

 • Onderhoudsvriendelijk

hedendaags landelijke keuken

 

Een keukenblad van graniet

 

Graniet is een echte natuursteen. Het heeft een donkere kleur wat zorgt voor een luxe twist. Maar er zijn ook granietstenen die een lichtere tint hebben. Graniet past zeer goed in de landelijke keukenstijl. Graniet is Krachtig, robuust en vol rijke geschiedenis. Denk maar aan oude kasteelkeukens met hun verweerde of uitgepolijste werkbladen. Deze karaktervolle patina gevoelige steen maakt het mogelijk om iedere specifieke wens van de klant te bereiken. Enkele verschillende soorten graniet zijn geschikt voor keukens.

 

De gepolierde graniet

 

Door graniet te polijsten, krijgt het een glanzende afwerking. Deze wordt zowel voor hedendaagse als voor landelijke keukens gebruikt.

 

De verzoete graniet

 

Wanneer je houdt van een glanzend werkblad kan je graniet ook laten verzoeten. Hierbij wordt de steen geschuurd met grove schuurstenen zodat het werkblad een matte uitstraling krijgt. Voor een hedendaags landelijke keuken wordt deze optie veel toegepast.

 

De gebrande graniet

 

Door graniet op hoge temperaturen te brengen en vervolgens snel af te koelen, ontstaan er oneffenheden in het oppervlak. Dit zorgt voor een ruwere en nostalgische afwerking die vooral erg populair is bij landelijke keukens in massief hout.

klassiek landelijke keuken

Het is een dankbaar en duurzaam materiaal waar zeer creatief mee kan worden omgesprongen. Maar ook graniet is een kalkhoudende natuursteen, dat gevoelig is voor bepaalde zuurhoudende producten. Een granieten aanrechtblad is zowel kras- als hittebestendig.

 • Karaktervol

 • Hygiënisch

 • Krasvast, slijtvast en stootvast.

 • Hitte bestendig

 • Onderhoudsvriendelijk

        

Een degelijk keukenblad, wat de kroon op het werk is van een keukenontwerper, moet voor het leven zijn. Kies daarom verstandig en ga voor kwaliteit. Elk type materiaal heeft zo zijn of haar voor- en nadeel, maar doordacht afgestemd op de wensen van de klant is het in goede handen. Raadpleeg daarom gerust professionelen in het vak.

Leave a Comment