Skip to content

Een keukenkast: De corpus en de frontpanelen

De keukenkast is niet alleen een opbergruimte, maar ook in vele gevallen de draagstructuur van je hele keukenmeubel.

De kwaliteit van materiaal en de exacte uitvoering bij plaatsing van deze structuur is dus alleen al om deze reden qua duurzaamheid van groot belang. Voor de klant en volgens het budget zijn er verschillende opties mogelijk. Dit kan gaan van melamine, laminaat, multiplex tot volkern hout. Maar onthou dat wat het oog niet ziet, ook belangrijk is in een kwaliteitsvolle en duurzame keuken! Dit vraagt vakmanschap!

vakmanschap

 

De corpus

Wat wel ieders blik passeert zijn de keukenfronten van een kast. Naast het keukenblad is dit bepalend voor de uitstraling van je hele keuken. Hierdoor worden stijlen en smaken bepaald. Naast kleur, textuur en graad in afwerking is materiaalkeuze ook bepalend in look, gebruikscomfort en duurzaamheid.

 

De frontpanelen

Frontpanelen zijn uitvoerbaar in  zeer uiteenlopende materialen. Elk materiaal en productieproces heeft zo zijn of haar voordelen, maar ook nadelen.

 

 Kunststof: Melamine / Laminaat 

Kunststof - melamine of laminaat - is een vaak gekozen materiaal voor de afwerking van de fronten. Heel veel moderne keukens worden vervaardigd met dit materiaal omdat het onderhoudsvriendelijk, degelijk sterk en krasbestendig is. Bovendien is het ook nog eens een budgetvriendelijke keuze.

moderne keuken

 

 Laklaminaat 

Laklaminaat is een met kunststoffolie bedekte kastfronten. Dit productieproces levert een goedkoper alternatief op dan gelakte fronten. Ook al zijn deze qua uitzicht moeilijk te onderscheiden van elkaar, toch is er een verschil. Laklaminaat is licht, vocht en warmte gevoeliger dan echt gelakte fronten. Hierdoor treedt er meestal na verloop van tijd verkleuring en vervorming op, waardoor het uitzicht van je keuken er anders gaat uitzien. De krasbestendigheid is ook minder waardoor het ook minder duurzaam wordt. Het grootste voordeel van deze productiewijze is dat het budgetvriendelijk is. De vraag kan je jezelf stellen of dit wel opweegt tegen de nadelen van verkleuring, vocht en vervorming op termijn?

 

 MDF

Medium-Density Fiberboard, of beter MDF-platen, zijn een makkelijk te bewerken materiaal wat het zeer geliefd maakt als basismateriaal voor keukenfronten. MDF-panelen worden als basis genomen voor een brede diversiteit aan gelakte fronten. Deze gelakte fronten zijn mogelijk in matlak, structuurlak, satijnlak, hoogglanslak, poederlak, ...

Poederlak is krasbestendiger en gaat langer mee, maar is korreliger qua gevoel dan matlak of satijnlak. Naar onderhoud toe is een hoogglans keuken interessanter dan een matte uitvoering omdat deze gemakkelijk schoon te maken is. Maar ook dat heeft zijn keerzijde want zo zijn vet- en vingervlekken dan net weer zichtbaarder bij hoogglans dan bij mat lak.

Door de verschillende laklagen ligt het prijskaartje wel iets hoger dan bij kunststof.

Klassieke keuken

 

 HOUT

Volkern hout of massief hout is dan weer een typische klassiek landelijk keuken keuze.

Bij massief hout wordt er steeds gekozen voor kwalitatief harde houtsoorten. En daar is een reden voor, want hout leeft. Meestal wordt er voor eik, noot, beuk en esdoorn gekozen.  

Massief houten fronten hebben samen met de fineerfronten de meeste karakteruitstraling qua natuurlijk materiaal. Het zit in ons cultureel erfgoed en daardoor nog steeds een geliefkoosd materiaal voor onze keukenfronten. Om het helemaal naar de wensen en noden van vandaag te brengen worden deze houten fronten behandeld met een transparante vernislaag die zuurbestendig is.

Het enige nadeel is dat hout leeft en soms in bepaalde gevallen kan gaan trekken of krimpen, waardoor kleine vervormingen kunnen optreden.

 

 FINEER

Fineerhout geeft een natuurlijk, authentiek karakter want fineerhout is een natuurlijk product. Deze toepassing is geliefd bij hedendaags landelijke keukens.  Exclusiever dan een gelakte keukenkast, is een natuurlijke afwerking uit fineer.  Een fijn laagje hout rondom de kast- en ladefront dat zorgt voor die authentieke uitstraling. Fineer is een afgeleide van massief hout, met hetzelfde karakter en afwerkingsmogelijkheden.

Afhankelijk van je voorkeur voor vlak of gegroefd, zal je keukenkast een dunne of dikke massieve toplaag krijgen. De kern is namelijk opgebouwd uit mdf of spaander, dit om de stevigheid en het vervormen tegen te gaan. Hierdoor is Fineer perfect toepasbaar zonder dat het zou krimpen of gaan leven zoals volkern hout dit na verloop van tijd soms durft te doen.

kastfronten in steen

 STEEN

Keramisch of marmer

De voordelen van deze materialen zijn vergelijkbaar met hun gebruik als werkblad. De keuken krijgt een zeer homogene uitstraling en is zeer exclusief qua uitstraling.

Door het gewicht dienen de kasten en draagstructuur extra aandacht te krijgen in productie. Ook het ophangsysteem zal aangepast moeten worden, om het gewicht te kunnen dragen. Alleen al om deze reden is het vanzelfsprekend dat er een stevig prijskaartje aan vasthangt.

Is er een materiaalsoort dat beter is dan de andere? Dat is moeilijk te zeggen want elke type materiaal heeft zo zijn of haar voor- en nadeel. Dus wees indachtig wanneer je een bepaalde keuze wenst te maken en stem de voor en nadelen af op de beoogde gebruiksintensiteit van je keuken. Advies van professionelen kan hierbij helpen.

Leave a Comment