Skip to content

Nooit meer twijfelen: Een open of gesloten keuken?

Het gaat er niet om dat de één beter is dan de ander, maar het gaat erom dat de personen die de keuze maken begrijpen dat ze de keuken kiezen die het beste past bij hun woning en levensstijl.

Algemeen gesteld geven vandaag de dag meer mensen de voorkeur aan een open keuken. Maar dat betekent niet dat het de juiste of de enige keuze moet zijn als u een nieuwe woning wilt bouwen of een reeds bestaand huis gaat renoveren.

De voor- en nadelen op een rij gezet.

 Open keuken

 Gesloten keuken

 De open keuken

open keuken

De voordelen 

Verbondenheid, de interactie

Open keukens zorgen voor een ideale flow, vooral wanneer er gasten aanwezig zijn. Het voegt iets extra toe aan de ruimte, en het geeft een ontspannen 'vibe'. Gasten kunnen gaan zitten waar ze willen en toch in contact blijven met de gastheer of -vrouw. De vrijheidsbeleving is veel groter in een ruimte waar leefruimte en keuken samenkomen.

Visueel overzicht

Een open keuken heeft geen duidelijke afbakening qua functionele ruimte. De keuken stopt niet bij het einde van een eiland of aanrecht. Deze openheid geen de kok des huizes het voordeel om een totaal overzicht te behouden tijdens het bereiden.

open leefruimte met keuken

Meer licht

Minder muren en meer verbonden ruimte zorgt voor een heldere, luchtige sfeer als gevolg van een grotere hoeveelheid natuurlijk licht aanwezig in de ruimte. En optimaal lichtinval is onmisbaar voor een veilige en aangename werking in een keuken.

Stijl doortrekken

Een open keuken communiceert direct met haar omgeving en zal een passende look moeten hebben die niet storend werkt naar de andere ruimte toe. Dit heeft als voordeel om een bepaalde stijl door te trekken en zo qua keuken en interieurstijl een grotere eenheid te creëren wat de esthetische beleving alleen maar ten goede komt.

eenheid stijl keuken

De nadelen

Lawaai- en geurhinder

Tijdens het koken, ontstaan er veel contactgeluiden, die voor sommige mensen als storend worden ervaren. Dit is helaas onvermijdelijke tijdens een kookproces. Wie rust zoekt kan dan beter een andere ruimte opzoeken in huis. Ook de geur tijdens het bereiden, ongeacht de dampkap, zal zich verspreiden in de andere ruimte. Waar de ene persoon al van geniet, kan door anderen als storend worden ervaren.

Het slagveld

Koken is een intens gebeuren en dit levert soms een tafereel op dat er als een slagveld kan uitzien. De ene kok is de andere niet en structuur is ook niet iedereen gegeven. Dit kan zeker het geval zijn wanneer werk- en opbergplaats van een keuken te klein is gekozen. Hierdoor verliest de keuken haar natuurlijke flow van werken en stapelen de zaken zich al snel op. Dit kan voor sommige mensen als visueel hinderlijk worden ervaren.

 

De gesloten keuken

Deze keukens zijn doorgaans meer traditioneel qua look of soms het gevolg van een bestaande structuur van een woning.  Maar deze gesloten keukens hebben ook hun voor- en nadelen zoals bij een open keuken.

hedendaags gesloten keuken

De voordelen

Privacy

Een gesloten keuken kan een perfecte plek zijn om u na een drukke werkdag in terug te trekken en de stress ongestoord van u af te koken. Deze gesloten ruimte biedt meer privacy en levert hierdoor meer concentratie op, dan bij een open keuken.

Opbergruimte

Het grootste voordeel van een gesloten keuken is de opbergruimte. Doordat er meer muren zijn kan er meer opbergruimte worden gecreëerd. Een gesloten keuken zal aan de vrienden of familie, ook niet het slagveld tonen die bij sommige koks aan een maaltijd is vooraf gegaan.

Geen lawaai of geurhinder

Lawaai of geurhinder hebben weinig of geen invloed op de omgeving in een gesloten keuken.

lichtrijke gesloten keuken

De nadelen

Er is geen contact, en dus geen verbinding met je omgeving. Doorgaans wordt hierdoor het bereidingsproces niet als een sociaal gebeuren ervaren. Zeker als de ruimte klein is, kan dit de minst verstandige keuze zijn dagelijks te benutten ruimte. Enkele muren openbreken kan een nieuwe beleving of invulling aan een keuken geven.

Voor beide keukens zijn er evenveel voor als nadelen te vinden. Het komt erop aan om een praktische keuken te kiezen, in relatie met de structuren van uw woning. Dikwijls geeft deze verhouding de oplossing die het beste bij u en uw huis passen.

Leave a Comment