Skip to content

Wat is houtfineer en hoe kan het gebruikt worden?

In tijden waar duurzaamheid en ecologisch bewustzijn zich nestelen in onze samenleving, is fineer beslist de invulling van beiden.

De toepassingen van fineer zijn legio en vinden we terug in tal van interieurvormgevingen, boten en keukenbouw. Laat u verbazen over de ‘high-end’ toepassingen van fineer.


Wat is fineer?

 

Houtfineer is een natuurproduct gemaakt van bomen. Geen enkele boom is gelijk, waardoor elke strook fineer (uiterst dun vel) zijn eigen karakter en tekening heeft en daarmee een natuurlijke uitstraling. Hierdoor is elk fineer uniek. Nooit zal men in de natuur twee maal dezelfde boom terugvinden. Hierdoor kunnen binnen eenzelfde houtsoort kleur- en patroonverschil voorkomen. Fineer is en blijft hout en is dus geen imitatie zoals bij laminaat of melamine. Deze laatste zijn een imitatie van hout op een papier. Fineer is theoretisch gezien te bekomen van alle soorten bomen. Alleen zijn niet alle bomen even geschikt voor de keukenbouw.  

fineer frontpanelen

Fineer blijft door de jaren heen aan expressie winnen. Daardoor onderscheidt dit echte natuurproduct zich van imitaties.

Een ander groot voordeel van fineer is het ecologisch aspect. Dankzij fineer is het mogelijk om tot een 100-voud aan natuurlijke producten per boom te halen, dan wat vroeger het geval was met massief houten kasten of keukens.

 

Fineer: het is Stabiel

 

Doordat hout niet in elke richting gelijk krimpt of uitzet zal massief hout soms de neiging hebben om te gaan ‘werken, leven’, (vervormen) bij temperatuurverschillen.  Zeker bij rustiek hout kan dit tot problemen leiden.

Fineer wordt vakkundig verlijmd op een stabiele drager wat het vervormen uitsluit. De dikte van de fineer kan ook verschillend zijn, naargelang de toepassingen. Doorgaans varieert de dikte van fineer van 1 tot 4 millimeter.

fineerkasten

 

De benodigde beschermlagen

 

Eens het fineer gekozen is volgens de wens van de klant gaat men aan de slag. Het verlijmen gebeurt doorgaans op MDF-platen. Door decennia aan ervaring en vakmanschap kunnen fineer-keukens of kasten perfect en naadloos worden verlijmd! Helaas is dit binnen de sector van keuken- en kastenbouwers niet altijd het geval. Zeker niet wanneer het om massaproductie gaat. Goed vakmanschap is hier geboden, wil men dankzij het unieke karakter van fineer het tot een high-end product verwerken!

Daarna dient fineer altijd behandeld worden om vlekken op, en verkleuring van het hout tegen te gaan. Ten eerste wordt fineer behandeld om de kleur te behouden, het vochtwerend te maken en aan de andere kant ook om een grotere hardheid (krasbestendigheid) te bekomen.

Deze stappen zijn nodig om een duurzame keuken te maken die intensief kan worden gebruikt.

uniek fineer design

 

Groot aanbod?

 

Naast een duurzaam product is fineer door haar natuurlijk en uniek karakter een 'must have' voor de designliefhebber. Het dankbare aan zelf uitgekozen fineervellen voor verwerking maakt het mogelijk om heel uw interieur (en niet alleen uw keukenkasten) af te stemmen op één en hetzelfde materiaal. Dit zorgt voor een eigentijdse look en verhoogt sterk het designaspect van uw interieur.

Door vakmanschap en decennia lange ervaring heeft ‘dekeyzer keukens en interieur’ het grootste gamma aan natuurlijke fineertoepassingen in België. Hun expertise zorgt voor naadloze realisaties die stuk voor stuk design uitstralen. Want vakmanschap laat zich steeds zien èn voelen in de afwerking.

Leave a Comment