Skip to content

Transformeer jouw woning met deze 5 interieur tips

Heeft je interieur reeds zijn tijd gehad? Ben je toe aan een nieuwe frisse wind in je leefwereld? Laat dan je interieur niet verweesd achter en geef het ook de aandacht die het verdient. Muren zijn niet zomaar muren en ruimten zijn niet zomaar volumes.

Ons interieur zijn ruimtes waar we dagelijks meermaals mee in contact komen. Het is niet verwonderlijk dat we in ons interieur een stuk van onze persoonlijkheid of een stuk van ons verlangen leggen. Dus onthou: je kan maar beter iets realiseren en scheppen waar je je in thuis voelt dan leven in iets wat steeds als vervreemdend blijft aanvoelen.

 

1. Bepaal je stijl

 

Door een stijl te bepalen stel je vooral je eigen grenzen wat wel en niet tot jouw leefwereld hoort of past. Wat vind je leuk en wat niet. Hierdoor verminder je het risico op botsende stijlbreuken in je huis. Probeer een consensus te vinden wanneer je met twee beslist. Thuis voelen is hier de basis.

Dekeyzer openhaard interieurinrichtingen

2. Vertrek vanuit de ruimte en niet van objecten

 

We hebben allemaal wel ergens een object staan dat ons dierbaar of genegen is. Het is één van de meest voorkomende missers om te denken dat dat ook jouw smaak of stijl is. Durf verder te kijken dan bepaalde design-objecten, hoe waardevol ze ook mogen zijn. Typisch zijn de oude of antieke meubels die een hele ruimte gaan bepalen, zonder dat ze eigenlijk daar gepast staan. Een ruimte, wanneer gestript ademt altijd een bepaalde sfeer uit in relatie met haar functie. Wanneer je daar aandacht aan gaat besteden kom je dichter bij een gebalanceerd interieur, die gemakkelijk enkele decennia zal meegaan.

 

3. Hou rekening met de flow in de ruimte

 

Zet uw ruimte niet vol met mooie meubels, zware kasten of oude antiek, gewoonweg omdat je het hebt. Door de flow van een ruimte te bepalen - is meestal de makkelijkste baan doorheen een ruimte van punt A naar B - breng je structuur aan je kamer.

Hierdoor ontstaan er de zogenaamde eilandjes, of plekjes waar je een gezellig hoekje kan inrichten. Deze onzichtbare structuur zal uiteindelijk rust scheppen in je interieur. Hierdoor zal je de flow doorheen je huis niet meer als een obstakel parcours gaan ervaren.

Om dit makkelijk te realiseren is het absoluut een aanrader om te vertrekken vanuit een lege ruimte en ze zo van de grond af in te vullen of aan te kleden.

 

4. Balanceer je kleuren

 

Kleuren zijn een complexe materie. Niet alle kleuren vinden een consensus met elkaar, laat staan met jouw stijl. Een veilige en doorgaans correcte manier van kleuren hanteren is de regel van 3. Kies drie kleuren die je kunnen bekoren en stem ze op elkaar af. Een dominante kleur die ongeveer 60% invult. Een tweede kleur die ongeveer een 30% van het te verven oppervlakte beslaat en een accent kleur die 10% vertegenwoordigt.

Met deze driekleuren schema kan je weinig verkeerd doen. Wanneer je toch een vierde kleur wenst, laat deze dan een percentage opnemen of van de hoofdkleur of de tweede kleur. Deel een vierde kleur nooit met je accentkleur.

Wens je toch van dit klassieke driekleuren schema af te wijken is het aan te raden om je te laten bijstaan door specialisten ter zake. Want een goed doordacht kleurenpalet dat afwijkt van het klassieke kan snel verkeerd uitdraaien, eens geverfd.

 

5. Voeg seizoensgebonden elementen toe

 

Een leuk en levendig interieur is een seizoensgebonden interieur. Hierdoor kan je door kleine veranderingen aan te brengen je huis meermaals per jaar van uitstraling veranderen.

Deze seizoensgebonden accenten geven een ‘oog voor detail’ afwerking. Het schept karakter en vult het huis in een sfeer die niet stukken van mensen hoeven te kosten. Leuke pompoenen met kaarsen, een oude kronkelige tak, wilde kastanjes met bolster, noten, bloemen uit de tuin, hulst etc.… al deze accenten zijn vrijwel voor het rapen en doet je huis opleven qua warmte en gezelligheid.

Deze natuurlijke look kan je ook makkelijk doortrekken in stijlvol meubilair met een robuuste natuurlijke uitstraling. Denk maar aan de boomschellen, met hun fijne nostalgische jaarringen als bijzettafel, aardewerk, een karaktervolle steen…

 

Modern interieur met natuurlijke materialen

 

Eigenlijk is er altijd genoeg inspiratie te vinden om je huis gepast in te vullen of aan te kleden. Wanneer je daar een doordachte eenheid in wil kan je steeds terecht bij de specialisten ter zake. Bij dekeyzer keukens en interieur kan je steeds beroep doen op een team van interieurexperten. Zij staan je graag met raad en daad bij, in je zoektocht naar je ideale leefwereld binnenshuis!

Leave a Comment