Skip to content

De elementen voor de afwerking van een keukenblad

De afwerking van een keukenblad is niet zomaar een detail. Het is een stijl element dat het verhaal van een keuken doet kloppen.

Het keukenblad is vaak het middelpunt van de keuken. Het is de plek waar we snijden, hakken, rollen, kneden, mixen en allerlei andere culinaire taken uitvoeren. Maar afgezien van zijn functionele aspecten, speelt het keukenblad ook een grote rol in het bepalen van de algehele look en feel van de keuken. Van het materiaal en de kleur tot de afwerking en details, elk element draagt bij aan het uiteindelijke esthetische resultaat.

 

De spoel- en voorbereidingszones zijn de twee belangrijkste zones die we kennen. We bespreken het blad aan de hand van de druipzone, de spoelbak en de rand.

 

De rand

 

De rand bepaalt veel van het uitzicht van een keukenblad. We hebben verschillende stijlen, zoals de hoekige, de gefreesde of de rand in de vorm van een papegaaienbek. De ‘papegaaibek’ is een rand die al lang in gebruik is. Deze is zowel voor steen als voor hout van toepassing.

 

 

De druipzone

 

De druipzone is nuttig om een werkbare voorbereidingszone te behouden. Dit werd vroeger ook gebruikt om natte vaat te laten uitdruppen. Zo loopt het overtollige water steeds terug de spoelbak in.  

De spoelbak

 

De spoelbak zal, afhankelijk van het gekozen materiaal, zichtbaar of geïntegreerd ogen. Wanneer men voor een eenheid van materiaal kiest, is de vlakbouw het meest toegepaste montagesysteem.

De vlakbouw wordt vlak in het werkblad gemonteerd en de rand van de vlakbouw spoelunit vormt daarbij één geheel met het werkblad. Het werkblad en de rand van de spoelunit lopen naadloos in elkaar over, waardoor het werkblad eenvoudig is te reinigen.

 

Het materiaal

 

De meest gebruikte en aanbevolen materialen voor een werkblad zijn marmer, graniet, composiet, keramiek en blauwe hardsteen. Al deze materialen zijn ook uiterst geschikt voor vlakbouw toepassingen voor de spoelunit.

Composiet:

Composiet bestaat uit 95% kwartsiet. Dit zijn minuscule gezuiverde zandkorrels (quarts) waar kleurpigmenten en granietkorrels aan worden toegevoegd. Composiet is vooral gekend voor zijn verschillende vlakke kleuren en marmerimitaties. Dit zorgt ervoor dat het werkblad de volle 100% kan worden afgestemd zoals de kleur van de keukenkasten.

Afwerkingslagen: gepolijst, mat of velvet.

Graniet:

Graniet is door magma gevormd gesteenten diep in de aardkorst. Graniet bestaat voornamelijk uit drie element: Mineralen, kwarts en veldspaten. De diepe glans van graniet zult u bij geen enkel ander product terugvinden. Graniet bestaat doorgaans uit drie bovenafwerkingen: gepolijst, gezoet, gebrand.

Keramiek:

Keramiek is volledig samengesteld uit natuurlijke materialen die een bakproces bij hoge temperatuur hebben ondergaan. Bovenafwerking: mat

Marmer:

Marmer is een lid van de familie van de kalksteen. De mooie aders die marmer zo typeren komen voor door extreme veranderingen van temperatuur of druk van het kalkgesteente.  Marmer geeft een zacht en natuurlijk uitzicht. Afwerkingslagen: gepolijst, gezoet en gebrand.

Arduin:

De fossielen geven schoonheid en klasse aan de blauwe hardsteen en bewijzen hiermee dat het wel duizenden jaren oud kunnen zijn! Afwerkingslagen: gepolijst, gezoet en gebrand.

Zeg dus niet zomaar ‘steen’ tegen één van deze keukenbladen. Naast hun typiciteit aangaande hun weerstand tegen zuur, krassen, etc … draagt elke afwerkingslaag in hoofdzaak bij tot het beoogde karakter van een welbepaalde keukenstijl.

Leave a Comment