Skip to content

De diverse keukenstijlen en hun persoonlijkheden

Er zijn zoveel keukenstijlen als er persoonlijkheden zijn. Dit klopt, maar niet elke persoonlijkheid wordt door een evenredig groot deel van mensen gedragen.

In deze blog bieden we een overzicht van de verschillende gangbare keukenstijlen en de daaraan gekoppelde persoonlijkheden.

Dit is geen wetenschap, maar een leidraad voor mensen die op zoek zijn om hun persoonlijkheid meer vorm te geven via een keuken of interieur. En elke vormgeving is dan op haar beurt ook weer verder uit te werken naar believen.

 

We belichten de 6 frequentste stijlen!

 

Landelijk

(klassiek, romantisch of hedendaags) welke stroming ook binnen het landelijke u voorkeur uitdraagt, één ding hebben ze allemaal gemeen: namelijk de natuurlijke uitstraling!

Deze stijl, of het nu om klassiek, romantisch of hedendaags landelijk gaat, is een familiale en sociale stijl. Deze stijl typeert een grote gastvrijheid, generositeit en een sterk sociaal karakter. Als het gaat om persoonlijkheid spreekt het snel mensen aan die een harmonie beleven in natuurlijke materialen en zachte kleurtinten. Een persoonlijkheid die niet houdt van bruuskeren en opvallen, maar eerder van warmte en sociale verbondenheid.

 

Modern

Een moderne keuken of interieur kan veel gezichten hebben, maar één ding hebben deze substijlen allemaal gemeen: de strakke lijnen.

Het patroon van lijnen geeft vorm, niet het materiaal op zich. Het is een stijl die weggelegd is voor mensen met een voorkeur voor realisme en standvastigheid.  Het functionele primeert boven de beleving. Deze stijl is zeker niet emotieloos, maar zorgt dat praktische invulling en structuur de hoekstenen zijn van deze vormgeving.

Kosmopolitisch

Deze intrigerende globale stijl brengt zonder omwegen het beste van verschillende werelden en culturen bij elkaar. Hierin primeren vooral aardetinten, veel hout, exotische patronen, smeedijzeren en stalen accessoires en natuurlijke stoffen. Mensen met een brede culturele kijk en onstilbare drang naar kennis en avontuur zullen zich in deze stijl gemakkelijk thuis voelen. De kosmopolitische stijl staat voor vernieuwing, vastberadenheid, organisatie en voor mensen met een uitgesproken levensvisie.

 

Industrieel

De Industriële look en feel die we vandaag de dag vooral kennen in lofts en bedrijfspanden zijn aan de ene kant een mooie vintage verwijzing naar ons collectief erfgoed. Aan de andere kant belichaamt het ook onze huidige levensstijl waarin werk en privé elkaar steeds meer overlappen (office-stijl). Deze leent zich gemakkelijk aan creatieve geesten, nieuwsgierigen die op zoek zijn naar inspiratie: dit is de persoonlijkheid die het beste bij de stijl 'industrieel vintage' past.

In deze stijl wordt de keuken of het interieur ingericht met bakstenen muren, beton en staal die gemakkelijk samengaan met industriële lampen en messing kranen.

Minimalisme

In tegenstelling tot het begrip minimalisme, drukt deze stijl veel uit. 'Less is more' is hier absoluut van toepassing. Deze benadering van interieur vormgeven streeft naar perfectie, essentie, symmetrie en orde en netheid.  Vanuit stilistisch oogpunt spreekt deze stijl mensen aan die orde, netheid, controle en nauwgezetheid in zich dragen. Geen chaos, maar strakke lijnen en symmetrie liggen aan de dagelijkse basis van hun beleving.

Minder is meer. Structuur versus chaos.

Brutalisme

Een steeds meer aan populariteit winnende stijl, door zijn sterke expressieve uitstraling is het 'brutalisme'. Door de essentie in haar brutaliteit te laten spreken schept men een pure stijl die in haar eenvoud oog voor detail en afwerking heeft. Mensen die deze stijl verkiezen houden meestal van ongecompliceerde, doorzichtige en recht toe rechtaan aanpak in levensstijl. Een zeer krachtige beleving in materiaal en puur in vormgeving.

Leave a Comment