Skip to content

Het verschil tussen de hedendaagse en moderne keuken

Vandaag wordt alles wat hedendaags oogt als modern beschouwd … en dat leidt tot heel veel soorten moderne stijlen. Dit kan gaan van Springfield-modern tot Scandesign. En eigenlijk hebben ze nog weinig met elkaar gemeen. Wat steeds meer en meer de verwarring voedt is het wisselend gebruik van hedendaags en modern.

Wat is een hedendaagse stijl? Wat maakt nu een interieur of een keuken modern? We kennen allemaal een strakke witte keuken, maar evengoed kan het donker op donker zijn. Ook het gebruik van natuurlijke materialen kan modern zijn. Er zijn dus veel mogelijkheden om iets hedendaags of modern in te vullen, maar daarvoor moeten we eerst de essentie van modern vatten, en de invulling van hedendaags duiden.

 

hedendaagse keukenstijl

De essentie van modern

De essentie van modern is de ruimte. Je zou eerst denken dat het ‘less is more’ – uitgangspunt de essentie is, maar dat klopt maar gedeeltelijk. Less is more bij modern, maar de essentie is de ruimte. Moderne interieurvormgevers definiëren eerst de ruimte, ontdoen deze van elk mogelijke afleiding of onzuiverheden. Vanuit de ruimte vertrekken bij een ontwerp, biedt zoveel meer mogelijkheden dan wat men doorgaans doet wanneer men een keuken gaat kopen. Bij de gangbare manier van het aankopen van een keuken is men zelden of nooit bezig met de ruimte. Men koopt en vult deze ruimte in.

 

moderne keuken

 

Dit is nu net wat modern niet wil zijn … een invulling van een ruimte. Modern wil de ruimte als essentie naar voren brengen, en alles wat in de ruimte staat draagt daar alleen maar toe bij. Daarom dat we bij het zien van een geslaagde modern interieur of keukenopstelling overweldigd worden door de intensiteit van de stijl. Puur en zuiver als een lijnenspel in en door de ruimte.

De hedendaagse stijl

De hedendaagse stijl is misschien de courantste  benaming voor alles wat nieuw en innovatief oogt. En hier ontstaat de misvatting of verwarring. Er zijn zoveel mooie stijlen die een landelijke toets of een industrieel karakter hebben die evengoed als hedendaags kunnen worden benoemd. Maar ‘hedendaags’ is geen stijl. Iets is hedendaags, omdat het nieuw, trendy of innovatief is.

landelijke keuken

Bij hedendaags zal het voor veel liefhebbers meer draaien om het comfort en de beleving dan om een zuiver uitgesproken concept of element. Zo zullen verschillende materiaalkeuzes door elkaar worden gebruikt, afhankelijk van de functie. Denk maar aan lichte houtsoorten voor frontpanelen, stalen frames voor grote glaspartijen, keramische vloer voor het gemak in onderhoud en een bepaalde hardsteen of kunststof als keukenblad.

Het grote voordeel is het gebruiksgemak en comfort die deze keukens bieden voor de gebruiker. En dit gemak staat vandaag centraal voor veel klanten. Wanneer gerealiseerd met kwalitatieve materialen en voorzien van een goed ontwerp kunnen deze hedendaagse keukens een pareltje zijn die zich gemakkelijk lenen tot diverse stijlen.

Zo kan een liefhebber van de meer hedendaags landelijke stijl zijn of haar hart ophalen in deze ‘moderne’ invulling van een traditionele stijl.

hedendaagse keuken

Maar vergis u niet, en ga niet zomaar af op het eerste gezicht of de mooie moderne – nieuwe - uitstraling van een opstelling in een toonzaal.

Onderwerp de keuken – want het is per slot van rekening een dagelijks gebruiksvoorwerp – aan een kwaliteitscheck. Want als de hedendaagse stijl niet uit kwaliteitsvolle materialen bestaat, zal deze u ook niet dienen in uw comfort of gebruiksgemak. En laat dat nu net de essentie zijn van een hedendaagse keukenstijl.

Leave a Comment