Skip to content

Scandinavische keukens: Mix van eenvoud en stijl

In deze blog duiken we in de kenmerken en charmes van de Scandinavische keuken. We verkennen hoe de Scandinavische stijl eenvoud combineert met functionaliteit, allemaal geaccentueerd door prachtig vakmanschap en het gebruik van natuurlijke materialen. 

De belangrijkste elementen van Scandinavisch design zijn functionaliteit, eenvoud en vakmanschap. De meeste ontwerpen in Scandinavische stijl geven ook de voorkeur aan natuurlijke materialen, vooral lichte houtsoorten zoals essen en beuken, wol, linnen, textiel, leer en glas. Maar dat is een te strikte definitie die tot voor een decennium gangbaar was.

Klassieke Scandinavische keukens zullen inderdaad al deze elementen in hun soberheid etaleren. Vandaag bestaat er een trend die zeer Scandinavisch oogt, maar een stap verder gaat in het gebruik van materialen.

licht Scandinavisch

Licht en lichte materialen zijn de sleutel tot een Scandinavisch design.

 

Licht als leidraad

Naast functionaliteit, eenvoud en vakmanschap als designtoepassing is er één gemeenschappelijke deler die elke decennia die intense en unieke look heeft gegeven … en dat is licht. De Scandinavische stijl wordt ingegeven door licht en een minimaal kleurenpalet. Dit is terug te herleiden tot de Scandinavische unieke 'licht en duisternis' leefwereld. In de zomer gaat de zon bijna niet of nooit onder, terwijl in de andere helft van het jaar de dagen serieus donker zijn. Om aan deze duisternis te ontsnappen zijn bijna alle Scandinavische interieurs gebaseerd op licht en lichte kleuren, om een maximum aan helderheid te bekomen.

Scandinavische keuken

Soberheid en eenvoud typeren de zeer toegankelijke Scandinavische stijl

 

Lichte tinten

Elke kleur moet haar intensiteit inleveren aan lichte tinten. Zo wordt er veel accenten aangebracht in licht geel of licht blauw en groen. En dit is zo typerend voor een Scandinavische stijl. Toch heeft het laatste decennium verandering gebracht in die opvatting en zijn de lichte kleurtinten vervangen door lichte grijstinten. Vandaag de dag zullen veel Scandinavische keukenstijlen worden gerealiseerd met deze speling van grijstinten. Het verbindt aan de ene kant licht met donker, en aan de andere kant blendt het beter met meer hedendaagse materialen zoals beton, composiet, melamine, staal en epoxy-toepassingen, zonder het evenwicht in soberheid te verstoren.

 

Hout vs hedendaagse materialen

Maar in deze stijl zal men nooit hout of de verwijzing naar hout afwijzen. Al zal het hout steeds in bleke bewerking worden gebruikt. Dit heeft dan weer te maken met de typische kleur van de noordelijke den of Scandinavische lariks. Eens ontschorst komt er een mooie blanke kleur tevoorschijn die dankzij natuurlijke beitsen zo herkenbaar blijven. In meer hedendaagse interpretaties van deze stijl, durft men al eens afwijken van deze typische houtsoorten.

Betonnen werkbladen zijn ook een voor de hand liggend alternatief omdat ze een minimalistische uitstraling hebben en daardoor ook natuurlijk aanvoelen. Premium kwaliteit van laminaten worden ook aangewend omdat ze de organische kleur en de structuur van echt houten werkbladen kunnen nabootsen, maar met een grotere duurzaamheid en lagere kosten.

Scandikeuken

Een zeer geslaagde Scandinavische stijl bij dekeyzer keukens en interieur

 

Een huislijke sfeer

Het minimalisme van de Scandinavische stijl maakt deze keukenstijl toegankelijk voor iedereen. De functionaliteit van deze ontwerpen maakt de keuken praktisch voor het dagelijks gebruik. Zelden of nooit zal deze stijl afbreuk doen aan een bepaalde bouwstijl. Neen, in tegendeel, de Scandinavische stijl is misschien wel de meest verbindende stijl van alle stromingen. Zo zal deze stijl elke ruimte eer aan doen, of het nu om een moderne loft of een landelijke fermette gaat … je leefwereld wordt er alleen maar aangenamer, warmer en huislijker door.

Leave a Comment