Skip to content

De voor- en nadelen van greeploze keukens opgesomd

In deze blog bespreken we greeploze keukens aan de hand van de voor- en nadelen. Op die manier kan je besluiten of deze trend iets voor jou is of toch eerder niet.

Naast een persoonlijke voorkeur of smaak zijn er genoeg voordelen voor beide gangbare systemen te bedenken die doorslaggevend kunnen zijn in uw uiteindelijke beslissing.

VOORDELEN GREEPLOOS

 

Strak en eigentijds

Een keuken zonder zichtbare grepen oogt veel strakker en eigentijdser dan de klassieke handgrepen op kasten en deuren. Deze strakke afwerking zorgt ervoor dat de kasten, lades en deuren door onze hersenen niet apart worden gedefinieerd in een keuken, maar eerder als één geheel. Dit schept rust in het hoofd van de gebruiker. Ook is door het ontbreken van grepen de keuken niet meteen gebonden aan een specifieke stijlvorm.

 

Kindvriendelijk

Dit is misschien wel het grootste voordeel bij greeploze keukens. Het is kindvriendelijk doordat enerzijds de kleine bollebozen zich niet kunnen bezeren aan uitstekende grepen. Anderzijds zorgt het ook voor een betere opbergen van zware potten, pannen of borden buiten het bereik van kinderen. Door een visuele afwezigheid van grepen trekt het bij kinderen veel minder de aandacht, en daardoor ook minder het gevaar aan.

 

Hygiëne

Greeploze keukens zijn doorgaans hygiënischer dan de kasten en lades met grepen. Als het oppervlak bovendien ook nog eens glad is, valt elk spikkeltje of plekje dubbel zo hard op. Dit laat niemand onberoerd en daardoor zorgt het mee voor een nette keuken. Ook is het een stuk makkelijker om een greeploos oppervlakte schoon te vegen.

 

Gebruiksvriendelijk

Een greeploze keuken is zeer gebruiksvriendelijk. Geen kleding of vaatdoek die achter grepen kunnen blijven haken. Geen obstakels die de flow bij het koken onderbreken in stressmomenten. Kortom, greeploze kasten, deuren en lades zijn makkelijk te bedienen.

 

NADEEL GREEPLOOS

Greeploze keukens zijn doorgaans iets duurder dan de standaard grepen.

 

Extra tips

Trek de gekozen stijl van keuken door in uw interieur. Dit zorgt dat alles mentaal veel rustgevender overkomt.

Kies voor ‘soft-motion’ systemen. Dit voorkomt harde en storende contactgeluiden bij het openen of sluiten van kasten en lades.

 

 

Verlaagde fronten

Greeplijsten zijn lijsten die subtiel achter de fronten verwerkt zijn, waardoor ze greeploos lijken. Bij dit systeem wordt de lade of front iets lager gemonteerd dan het werkblad. De metalen profielen zijn dieper gemonteerd, waardoor ze niet zichtbaar zijn aan de buitenkant. Hierdoor heeft je hand genoeg ruimte én voldoende grip om de kast te openen.

 

 

Schuine fronten 

Bij afgeschuinde fronten is er geen greeplijst nodig. Door de afschuining is er voldoende ruimte voor je hand om de kasten open te schuiven. Het voordeel is dat vetvlekken minder zichtbaar zijn, omdat vingers vooral de achterkant van het front aanraken. Niet voor niets is dit één van de meest populaire greeploze systemen.

 

Gefreesde grepen

Hier bestaat de ingebouwde greep uit hetzelfde materiaal en kleur dan het front. Doordat het handvat ingefreesd is, valt ze nauwelijks op.  De vingertoppen raken het front niet, maar enkel de ingefreesde ruimte.

 

Tip-on druk systeem

Hier zorgt een mechanisch druksysteem voor de opening van de kasten door zacht te tikken op de fronten. Dit type kan beschouwd worden als het meest greeploze systeem omdat er geen greeplijsten of ingefreesde grepen voor opening voorzien worden. Sommige mensen verkiezen het omwille van het gebruiksgemak. Het grootste voordeel is dat je geen ruimteverlies hebt. Dit type is de meeste greeploze van alle systemen.

 

Verlengde fronten

Fronten die langer zijn dan de kast zelf, hebben geen handvat nodig. Hierdoor kan je ze gemakkelijk vastgrijpen om ze te openen. Dit zorgt voor iets meer vingerafdrukken, omdat je het front aanraakt met meerdere vingers tegelijkertijd. Afhankelijk van het gekozen opervlakte zijn ze al dan niet makkelijk te verwijderen.

Leave a Comment