Skip to content

De zwarte keuken: Modern design en tijdloze elegantie

In een tijd waarin keukendesigns steeds gedurfder worden, heeft de zwarte keuken zijn intrede gedaan als een van de meest trendy en elegante keuzes.

In deze blog verkennen we de aantrekkingskracht van de zwarte keuken en hoe het een statement kan maken in elk huis. Met zijn vermogen om zowel moderniteit als tijdloze elegantie uit te stralen, heeft de zwarte keuken zich gevestigd als een favoriet onder huiseigenaren en ontwerpers.

Een zwarte of donkere keuken is voor veel mensen niet het eerste waar ze aan denken als ze op zoek zijn naar een nieuwe keuken. Zwart is zwart en deze kleur wordt niet direct geassocieerd met koken.  Ze oogt op het eerste zicht somber en massief, maar met een doordachte aanpak kan een zwarte keuken nu net aan intimiteit gaan versterken, wat een keuken dan weer heel sexy en aantrekkelijk kan maken.

moderne zwarte keuken

Als er één interieurtrend is die meer dan ooit bepalen is voor 2022-23 dan zullen veel interieurontwerpers zeggen dat er beslist een nieuwe kleur in de keuken is die je zeker eens moet proberen: ZWART.

En zwart is niet alleen intiem, het kan in een juiste dosering ook iets heel 'chic' geven. Denk maar aan de donkere tonen bij een kosmopolitische stijl die al snel als heel chic en duur worden ervaren.

donkere keuken

Toepassing in een traditionele keuken

Een landelijke keuken wordt niet snel gelinkt aan de kleur zwart … en dat hoeft ook niet het geval te zijn. Een zwarte keuken in een landelijke stijl werkt conflictueus. Maar dit wil niet zeggen dat een landelijke stijl geen zwart verdraagt. Er zijn genoeg toepassingen om zwart in een keuken te integreren.

Een mooi voorbeeld is een donker keukenblad of de subtiele integratie van zwart stalen frames in landelijke houten frontpanelen van kasten of deuren. Bij een landelijke keukenstijl zal zwart in de meeste gevallen perfect werken als accent. Denk maar aan de hedendaagse inbouwtoestellen of aan een mooi retro kookfornuis.

stalen ramen keuken

Toepassing in een hedendaagse of moderne keuken

Hedendaagse keukenstijl of een moderne keuken lenen hier wel toe om de kleur zwart ten volle te benutten. Door het gebruik van een veel ruimer scala aan materialen is het een stuk gemakkelijker om zwart aan te wenden. Wat wit de regel was in de laatste decennia, is nu zwart het nieuwe wit in de keuken. Dit kan gaan van antraciet over satijn zwart. Donkere keukens zijn trendy en modieus. Hun ‘chic’ ogende sfeer voelt warm en lounge-achtig aan.

moderne zwarte keuken

Sommige keukens zijn schijnbaar helemaal zwart en dat vraagt toch een specifieke aanpak. Zo zal er gebruik worden gemaakt van diverse materialen, om toch via textuur en schakering een sterk verhaal te blijven vertellen. Want een zwarte keuken wil niet zeggen dat alles gewoon maar zwart is. Neen, deze kleurkeuze daagt je uit om subtiel te wezen met tonen om niet de finesse in je ontwerp te verliezen.

Bij zwart geldt ook de regel om het zwart te breken met accenten zoals een keukenblad, de grepen, de kranen of bepaalde gebruikstoestellen. Onderschat ook niet het belang van belichting. Zwart is gevoelig voor een juiste indirecte belichting.

moderne keuken

Zwart en natuurlijke materialen

Er zijn heel wat natuurlijke materialen die mooi blenden met de kleur zwart. Zo kan zwarte beton een subtiele toets geven, alsook kan een donkere terrazzo-keukenblad de ziel aan een keuken geven. Ook ceramische zwarte tegels of Zellige-tegels zijn een geliefde achtergrond voor deze keukens. Ze geven karakter, diepte en versterken de beoogde intieme sfeer.

Ook het gebruik van de meer poreuze steensoorten worden toegepast in zwarte keukens, om net dat textuurverschil kracht bij te zetten. Denk maar aan donkere marmersoorten, leisteen en de blauwe – zwart ogenden hardsteen.

contrast keuken

Leave a Comment