Skip to content

Diverse materialen en hun typische kenmerken

In deze blog duiken we dieper in op de verschillende soorten materialen die Dekeyzer gebruikt in zijn keuken- en interieurbouw.

Wat zijn de typerende kenmerken van marmer, graniet, keramiek, blauwe hardsteen, composiet, fineer, laminaat, beton, staal en hout?

Marmer

Marmer is populair. Met marmer kan je elke stijl aan. Van klassiek tot strak modern. We verwerken marmer in vele toepassingen. Van Keukenbladen tot badkamers toe. Marmer is een familie van het kalkgesteente en daardoor best te behandelen met beschermende producten tegen krassen, hitte en zuren.

 

Graniet

Graniet is grandioos! Het is hard, sterk, kras en hittebestendig en vooral duurzaam. Bovendien heeft het een karaktervolle uitstraling, of het nu robuust of gepolierd verwerkt is. Het vraagt weinig of geen onderhoud. Dit duurzaam gesteente kent hierdoor vele toepassingen van keukenblad tot badkamer-toepassingen.

 

marmer graniet

 

Keramiek

We kennen allemaal wel iemand met een steriel keramische keukenblad. De eigenschappen van keramiek zijn alom gekend. Krasvast, hitte en zuurbestendig. Het is een droom om op te werken alsook in onderhoud. Het enige nadeel is dat ze stootgevoelig zijn en kwetsbaar zijn aan de randen. Let dus op met zware kookpotten op je keukenblad. Een andere gekende toepassing zijn de keramische tegels met hun typisch glad en perfect ogend oppervlak.

 

Blauwe hardsteen

Blauwe hardsteen heeft een verleden in onze regio. Vroeger kwamen deze mooie stenen vanuit lessen (op de taalgrens), vandaag worden ze steeds meer en meer buiten euro gedolven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat blauwe hardsteen met landelijke en klassieke stijl wordt geassocieerd. Dankzij hun charmant en wat robuuste karakter zijn ze een geliefde blikvanger in keukens als in interieurs. Denk maar aan de robuuste spoelbakken of de mooie donkere oude pastorij-vloeren. Maar qua eigenschap behoren ze tot de kalkachtige gesteenten en daardoor krasgevoeliger en poreuzer aan hun oppervlak. Gelukkig bestaan er goede middelen om je blauwe hardsteen te beschermen zonder een verlies aan karakter. Blijf wel opletten met zuren.


fineer laminaat graniet marmer

 

Composiet

Composietsteen is zoals het woord al zegt een samenstelling van aan de ene kant kunststof en aan de andere kant kleine stukjes natuursteen. Door deze combinatie bekomt men een uiterst sterk materiaal met een duurzaam oppervlakte. Deze is niet zuur-, kras- of hitte gevoelig, en daarom zeer makkelijk in onderhoud. De toepassingen zijn oneindig qua kleur, maar het moet wel gezegd zijn dat ze door hun composiet verliezen aan natuurlijke uitstraling.

Aan de andere kant kan, door goed vakmanschap composiet in grote oppervlakten worden verwerkt zonder dat er maar één voeg of naad zichtbaar blijft.

 

Fineer

Fineer is meestal een topping of afwerkingslaag boven op een drager van laminaat. Het mooie aan fineer is dat het door zijn echtheid in oorsprong, de natuur in haar visuele onmetelijkheid binnenbrengt in je leefwereld. Er zijn weinig toepassingen die eenzelfde visueel verhaal kunnen vertellen als fineer. Vandaag de dag wordt fineer vooral toegepast op kasten en meubels. Het grote voordeel van fineer is dat het niet leeft, en daardoor ook niet gaat vervormen.

 

Laminaat

Laminaat kennen we vooral van kasten en vloeren. Maar ze bestaan ook als een budgetvriendelijke keuken topping. Echter zijn ze niet kras en hittebestendig. Let op met vocht. De bovenlaag mag dan wel behandeld zijn tegen vocht, maar niet de drager. Dit wil zeggen dat alle aansluitingen mooi moeten dicht gevoegd worden wil men niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

staal beton fineer

 

Beton

Beton is een gebruiksvriendelijk en veelzijdig materiaal. Door creatieve mogelijkheden kan een betonnen werkblad of douchewand een echte blikvanger zijn. Ook raakt het steeds meer ingeburgerd als karaktervol stijlelement in woonruimtes.

Het grote voordeel van beton is de toepassingsmogelijkheden. Het kan ter plaatse worden gegoten, het is vochtbestendig, hittebestendig en duurzaamt. Een nadeel is dat het zuurgevoelig is. De beste optie is om beton steeds te laten nabehandelen om vlekken te vermijden.

staal laminaat

 

Staal

Roestvrij staal kan worden toegepast als een rauw materiaal met veel patina. Denk maar aan de industriële draagbalken, de ramen deurkozijnen … Maar het kan ook worden aangewend als een spiegelglad materiaal in keukentoepassingen. Het is een hittebestendig en duurzaam materiaal. Het is makkelijk in onderhoud, al is het krasgevoelig.


hout

 

Hout

Hout leeft, en daardoor steeds minder en minder geschikt voor keukentoepassingen als keukenbladen. Wel is hout, wanneer deskundig vervaardigd toepasbaar voor rustieke of landelijke keukens. Dit vraagt gedegen vakmanschap. Ideaal in combinatie met blauwe hardsteen of graniet.  Hout is bovendien geen hitte en krasbestendige materiaal. Wel geeft hout de nodige charme aan een interieur in de hoedanigheid van meubels, als draagbalk of als vloerbekleding.  

Leave a Comment