Marmer, Graniet, Composiet of Keramisch?

Keukens en hun design is iets persoonlijk en zo een gevoelig onderwerp. Design weerspiegelt de persoonlijke voorkeur van de gebruiker.

Toch is het belangrijk om niet zomaar alleen op het zicht overstag te gaan bij het kiezen van een keuken. Al bepaalt design grotendeels de uitstraling van je keuken, een meerwaarde aan materiaalkeuze maakt het nu net dat ietsje unieker…


Ongetwijfeld gaan veel discussies bij menig keukenliefhebber over het keukenblad. Deels werkblad, deels tafelblad. Wat wordt het nu? Marmer, graniet, composiet of keramisch?

 

Keukens dekeyzer marmer werkblad

 

Een unieke keuken is een keuken waar goed is over nagedacht. Iedereen betrapt zichzelf wel eens op het ontleden van de grillige en unieke motieven in marmer. En ik geef het toe, weinig materialen zijn zo fascinerend qua uitzicht als dat van marmer. Zo bestaan er geen twee identieke tekeningen en is het hierdoor al uniek op zichzelf. In afwerking biedt deze steen een grote diversiteit en een waaier aan mogelijkheden. En toch is er ook een 'maar’… Marmer is een natuurlijk poreus materiaal ( familie van het kalkgesteente) en daardoor uiterst gevoelig voor zuren en warmte.

 

Aan de andere kant is er het gekende graniet. Krachtig, robuust en vol rijke geschiedenis. Denk maar aan oude kasteelkeukens met hun verweerde of gepolijste werkbladen. Deze karaktervolle patina gevoelige steen maakt het mogelijk om iedere specifieke wens van de klant te bereiken. Het is een dankbaar en duurzaam materiaal waar zeer creatief mee kan worden omgesprongen. Maar ook graniet is een kalkhoudende natuursteen, die gevoelig is voor bepaalde zuurhoudende producten. Al is de gevoeligheid een stuk milder dan bij marmer.

 

Keukens dekeyzer blauwsteen

“De charme van een robuuste granieten wastafel in contrast met een bleek grauwe marmeren muurwand maakt mijn keuken zo uniek!”

Ellinor 37 jaar, tandarts en moeder van 2 kinderen.

 

Wens je een onderhoudsvriendelijker product als ondergrond van je werkblad of keukenblad dan is composiet een veilige keuze. Composiet komt qua uitzicht redelijk dicht in de buurt van een echte natuursteen, al zal het echte marmer nooit kunnen evenaren. Toch biedt het veel voordelen zoals duurzaamheid en een hitte resistent oppervlakte.

 

Word je voorkeur eerder door praktische overwegingen bepaald, dan kun je nog steeds kiezen voor een keramisch werkblad. Keramische werkbladen zijn, zoals composiet geen 100 % natuurlijke materialen. Al hebben ze niet de oneindige visuele creativiteit van een echte natuursteen, hun onderhoudsvriendelijke toepassingen en product resistente eigenschappen maken van hen een uiterst waardevolle keuze. Keramisch of composiet zijn duurzame keukenbladen die hun nut meer dan genoeg hebben bewezen, vooral bij wie regelmatig de messen laat slijpen. Wie het niet zo erg vindt om met een iets beperktere design aan de slag te gaan, komt met een keramische keuken echt niet bedrogen uit.

 

Elk materiaaltype heeft dus zo zijn mogelijkheden net als zijn beperkingen. Bij dekeyzer keukens en interieur onderstrepen we graag het belang en de creatieve mogelijkheden van deze materiaalkeuzes. Want wanneer je durft combineren zijn de toepassingen oneindig en geniet je misschien van het beste van beide soorten qua materiaal. Dus behalve het totaalplaatje is de juiste keuze van materiaal vooral ingegeven door de functie die de klant wenst in te vullen. En het is juist die kennis en ervaring die we graag delen met onze klanten… want in elke uitstraling schuilt een persoonlijkheid.
Keukens dekeyzer blauwsteen afwerking

Leave a Comment