Skip to content

Trend alert: Een kosmopolitisch interieur

Vandaag is het ‘hedendaags landelijk’ zeer trendy qua stijl. Maar steeds meer en meer mensen voelen zich ook aangetrokken tot 'kosmopolitische' invloeden. En dit heeft zo haar redenen. Ten eerste is ‘werelds zijn’ nooit van weggeweest. Ten tweede is de 'moderne stedelijke stijl' tegenwoordig een sterke ‘brand’ geworden waardoor diverse meubels, objecten of kunstobjecten van verschillende oorsprong gemakkelijk onderling te blenden zijn.

Een kosmopolitische stijl is een stijl met een knipoog naar diverse hedendaagse, moderne, industriële en culturele invloeden, mits ze voorzien zijn van een verfijnde toets. 

 

Deze stijl is niet louter decoratief, en ze beperkt zich niet enkel tot industriële loften of een moderne appartementen in een stedelijk omgeving.  Elke open woonruimte kan deze stijl aan. Denk maar aan lichte en luchtige ruimtes die optimaal profiteren van architecturale elementen zoals metalen deuren of grote glaspartijen.

 

wijn en fijne dranken berging

 

Kosmopolitische accessoires

 

Introduceer luxe door luxe aspecten zichtbaar de aandacht te geven die ze vragen. Geef een wijnkelder of wijnberging een stijlvolle behandeling en de smaak van de fles bevalt je des te beter! Zorg ervoor dat de decoratieve objecten die je tentoonstelt functioneel en doelgericht zijn, maar ook een mooie toevoegingen zijn… want bij kosmopolitisch heeft alles een verhaal. Het is geen stijl die enkel stijl wil zijn. Het is meer een 'way of living'.

 

Zachte tonen en sfeer

 

Een kosmopolitische stijl is verhalend, rustgevend en sereen. Deze benadering van inrichten is dus toepasbaar in elk type woning.   Door donkere of neutrale kleuren te gebruiken en warme tinten te introduceren, oogt het onmiddellijk rustgevend en compact in stijl. Geen eclectische toestanden, maar subtiele lijnen die modernistisch en ordelijk ogen.

 

Comfortabel meubilair

 

Geen enkele kosmopolitische inrichting zou compleet zijn zonder comfortabel meubilair om de 'luxe' te versterken. Denk aan vloerkleden gemaakt van natuurlijke materialen, of een designzetel uit een bepaalde periode. Kies natuurlijk ogende voorwerpen en  objecten om de meer industriële kosmopolitische stijlen en elementen te integreren in het geheel.

 

sobere rust stijl

 

Kies extra's zoals kleine krukken en bijzetstoelen in diepe warme tinten om een gevoel van stijl en luxe in jouw ruimte te brengen.

Een andere manier om een kamer meer sjiek te laten aanvoelen, is door het gebruik van goud en brons in huis aan te brengen. Ook hout is een tegenwoordige luxe. Spring hier bewust en slim mee om. Integreer steeds eenzelfde type of expressie van hout in de meubels, schappen of omlijstingen. Dit zal als een eenheid overkomen en daardoor stijlvol worden ervaren. 

 

comfortabele meubelen

 

Subtiele continuïteit

 

Niet elke kamer zal er hetzelfde uitzien, maar een zekere mate (subtiel) van continuïteit tussen de kamers is typisch. Dit kan de kleur van je muren zijn, de kleur van je meubels of het kan ook tot uiting komen door een subtiel wederkerend patroon zoals het staal en glaswerk bij de wijnkamer van dekeyzer keukens en interieur.  

Leave a Comment