Skip to content

Hoe kan je elk seizoen in jouw interieur integreren?

Thuis is meer dan een plek; het is een weerspiegeling van wie we zijn en wat we waarderen. Dus waarom zouden we ons niet omringen met de kleuren, texturen en stemmingen van elk uniek seizoen, en daarmee onze leefruimtes transformeren?

In deze blog nemen we je mee op een inspirerende reis door de vier seizoenen en laten we je zien hoe je de essentie van lente, zomer, herfst en winter in je interieur kan brengen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme en brengt een unieke sfeer met zich mee.

Elk seizoen heeft een uitgesproken karakter. En ja, iedereen van ons heeft zo zijn of haar voorkeursseizoen. Dikwijls verlangen we naar ons lievelingsseizoen, omdat we daar goede herinneringen aan hebben of omdat we ons daar gewoon goed in ons vel bij voelen.

Belangrijk te weten is dat elk voorkeursseizoen de perfecte 'feel en uitstraling' in zich draagt voor die persoon. Dit kunnen we gaan vertalen naar een ideaal interieur. Het belangrijkste aan een inrichting is dat de bewoner er zich thuis in voelt en er tot rust komt. Voor de ene persoon telt de warme sfeer van de donkere maanden met een rustieke uitstraling, terwijl voor de andere de frisgroene lentetoetsen dan weer het interieur bepalen.

Ook is het mogelijk om de wisselende seizoenen in je interieur toe te laten door seizoensgewijs aanpassingen te gaan doen. Reeds vroeger was elke seizoenswissel het ideale moment om je interieur eens onder handen te nemen.

fris interieur

Elk seizoen in een notendop vervat:

 

De lente

Nu het daglicht stilaan begint te lengen, is het tijd om uit te pakken met de buitenruimte die je hebt! Als je je tuinmeubels hebt opgeborgen, maak je dan klaar om ze weer uit te stallen. Of het nu om een vrijstaande woning gaat, of een appartement, elk terras kan de aandacht gebruiken die ze verdient. Stem je buitenruimte af op je interieur, of omgekeerd. Doe dit eenvoudig door de frisse lentekleuren die terug te vinden zijn in de tuin of om de omringende natuur naar binnen te brengen in de vorm van kleine accenten zoals bloemen of verfrissende dekentjes of fleurige kussens. In de lente staat licht centraal. Kies dan ook voluit voor lichte kleuren of wit. Dit seizoen ademt een hedendaags landelijke stijl. Ook een strak modernistische benadering, wanneer in fris wit uitvoering, leent zich ook perfect voor de lente.

lente interieur

De kleuraccenten voor dit seizoen zijn uiteraard een weerspiegeling van de bloeiende bloemen voor deze tijd van het jaar.  

Inspiratie kun je halen uit krokussen, peterselie, pastelkleurige rozen. Ook is dit de tijd van de groene asperges, met hun fris groene fijne takjes die een mooie decoratie zijn bij elk boeket bloemen.  

Overweeg een mooie pastelkleurige deken die over je zetel is gedrapeerd, of open gewoon de deuren en ramen om zo je interieur ten volle tot haar recht te laten komen in het prachtig groen dat nu buiten de toon bepaalt.

 

De zomer

De felle kleuren van de zomer, zijn niet onmiddellijk de hint die we hier willen geven, maar wel de warmte die dit seizoen uitstraalt. Naast de heerlijke warmte ademt dit seizoen door en door vakantie uit. Besteed daarom genoeg aandacht aan de aperitiefruimte. Dit  is de ideale plek om te socializen met vrienden of familie. Een uitnodigende sfeer waar iedereen zich welkom voelt, is wat telt.

De typische kleuren zijn marine blauw, gele accenten en de klassieke streepjes die we kennen van retro parasollen etc. Ook cactusgroen of olijfgroen zijn tonen die niet te hard de aandacht trekken, maar wel de ruimte sfeer geven.

Vermijd te felle bloemkleuren, maar hou het bij enkele typische kleuren die je subtiel kan doortrekken. Inspirerende planten zijn zonnebloemen, oleander, rozemarijn, lavendel, tijm en citrus.

warm interieur

 

De herfst

De herfst is één en al aardse toon. Dit rijk gevuld seizoen heeft veel te bieden van kleine paddenstoelen tot heerlijk nostalgische kastanjes. De keuken is in dit seizoen de ruimte bij uitstek!

Warme, wat uitdovende tinten zijn hier op hun plaats. Dit kan gaan van dieprood tot goudbruin, zoals de rijke kleuren van de Es tijdens dit seizoen.

Het rijke aanbod aan producten en smaken maken de keuken de belevingsruimte bij uitstek tijdens de herfst. Denk maar aan onze grootouders die nog confituur maakten of andere vruchten inblikten voor de stilte van de winter hen overviel.

Mooie natuurlijke houtsoorten of fineer verwerkt in het interieur zullen de intieme sfeer en het subtiele kleurenpalet alleen nog maar versterken.

Donkere tonen komen tijdens dit seizoen goed tot hun recht. De speling van het contrast met het rijke seizoenspalet is alleen maar een streling voor het oog.

Kleurenpalet met uitdovende zachte kleuren, zoals terug te vinden bij droogbloemen zijn op hun plaats. Inspiratie krijg je automatisch na een fikse boswandeling.

 

De winter

In de winter draait het allemaal om je warm en gezellig thuis te voelen in je huis. Dit is dus het perfecte moment om creatief met textiel om te gaan. En aangezien je waarschijnlijk meer tijd binnenshuis zult doorbrengen, zijn ruimtes zoals de woonkamer en annex keuken de belangrijkste tijdens deze donkere maanden.

Dit is ook het feestelijke moment waar u met vrienden of familie gezellig zult tafelen tijdens het eindejaar.

Op één staat met stip de open haard. Als je er een hebt, pak er dan mee uit!  Probeer de ruimte zo comfortabel en uitnodigend mogelijk te maken. Dit kan ook zo eenvoudig zijn als een knusse deken omwisselen, kleine houten bijzettafeltjes plaatsen of een gezellige open haard als verbindingselement gebruiken tussen tafelen en gezellig samenzijn zoals in deze keuken annex leefruimte.

Bijpassende smaken en tonen tijdens de donkere wintermaanden die kunnen inspireren zijn kruiden, kruidnagel, karamel, vanille of den en spar.

Passende kleuren voor de winter, in contrast met het idyllische witte sneeuwtapijt zijn dengroen, kastanjebruin en zilver. Deze kleuren vervullen een sfeer van luxe en gezelligheid.

Je kunt gemakkelijk een bepaalde voorkeur hebben voor één bepaald seizoen, maar je kunt ook doorheen het jaar subtiele aanpassingen doen die elk seizoen in je interieur eer zullen aandoen.

Natuurlijke materialen blenden het best met alle seizoenen. Neem dus de tijd en laat elke typische uitstraling per seizoen toe in je interieur!

Leave a Comment