Skip to content

Hoe kan je een keuken integreren in jouw leefruimte?

Het integreren van een keuken in de leefruimte is geen uitzondering meer omdat de overgrote meerderheid van de mensen vandaag de dag compact en efficiënt wil wonen.
Open keuken

In deze blog verken je hoe je met de juiste inzichten en begeleiding een harmonieuze flow kan creëren tussen de keuken en de leefruimte, zodat je kan genieten van een naadloze overgang van koken naar ontspanning.

open keuken herenhuis

Onze manier van leven is vandaag de dag veranderd en daarmee ook de indeling van de ruimtes waarin we wonen. We geven de voorkeur aan grotere open ruimtes met veel licht.  Het samenvoegen van de living, keuken en eetkamer is een keuze die steeds meer wordt gesmaakt.

Bij dekeyzer keukens en interieur hebben we al verschillende projecten gerealiseerd die de leefruimte met de keuken verbindt, om de kwaliteit van wonen te verbeteren.

Enkele ideeën om de keuken in de woonkamer te integreren.

 

De traditionele bouwstijl

We beginnen met de traditioneelste opties waarbij beide ruimtes nog steeds formeel gescheiden zijn.  

Open keuken met aanrecht

 
De 'open' scheidingswand

Door een 'open' scheidingswand te houden, ontstaan er een communicatie tussen beide ruimtes. Zowel verbaal als visueel blenden de ruimtes met elkaar.  Het opnemen van een opening in de muur die de keuken scheidt van de living is een optie die de onafhankelijkheid van beide ruimtes behoudt.  

 

Een Amerikaanse bar of keuken als afscheiding

Als we een beetje meer ambitieuzer zijn, kunnen we deze opening uitbreiden tot halve hoogte. Op deze manier, ongeacht het grotere lichtinval, krijgen we iets meer sensatie-beleving in de ruimte en hebben we een aanrecht om aan te ontbijten, de krant te lezen of een plaats om te 'socializen' met wie aan het koken is.

 

glazen scheidingswand

 
Een schuifdeur of glazen wand als scheiding tussen 2 ruimtes

Sommige van onze klanten geven er de voorkeur aan om het beste van beide werelden tegelijk te hebben. Dat wil zeggen, een ruimte hebben die volledig met elkaar verbonden is, maar ook de mogelijkheid hebben om deze te verdelen als dat nodig zou zijn.

Om hieraan te voldoen bestaat de mogelijkheid aan de ene kant om voor een schuifdeur te gaan of aan de andere kant om voor een glazen afscheidingspartij te kiezen. Beide laten toe wanneer de klant dit wenst om toch een afscheiding te creëren tussen de bestaande ruimtes.  

In ieder geval is een glazen-scheiding volgens ons een prima manier om de keuken in de woonkamer te integreren. Op deze manier behoudt u de onafhankelijkheid van beide kamers, laat u het lichtinval van de woonkamer toe naar de keuken en geeft u een daarmee een groter gevoel van ruimte.

 

De open bouwstijl

Gebruik meubilair en accenten als indicator tussen de verschillende functies.

Je hebt geen muren nodig om de ruimte te verdelen. Door het gebruik van meubelstukken of andere functionele elementen kunnen we het gevoel van ruimtelijkheid behouden, en laten we de keuken eindigen of beginnen waar we willen. Het enige waar u zeker op moet letten is het behoud van de natuurlijk flow van doorgang.  

kookeiland

Het meest voor de hand liggend om dit te bekomen is het integreren van een kookeiland. Dankzij de centrale plaatsing ervan krijgt u een extra werkoppervlak om te koken, en als u er stoelen of krukken rond plaatst, een plaats om te eten. 

Bij een open ruimte is het belangrijk om de keuken af te stemmen op de leefruimte. Een eenheid in toon en stijl brengt de nodige rust voor u mee. Dit is van toepassing voor zowel grote open ruimtes als voor meer compacte bouwstijlen waar kleinere ruimtes met elkaar moeten communiceren.

Leave a Comment