Skip to content

Hoe kies je voor de keuken van jouw dromen?

Een keuken koop je niet zomaar. Hier gaat een belangrijk gesprek aan vooraf om tot de beste keuken te komen die jou in de toekomst zal dienen. Er zijn dus enkele belangrijke stappen bij het kiezen van een keukenontwerp.
vakmanschap als keukenbouwer

In de keuken brengen we doorgaans het meeste van onze tijd door. De organisatie van de keuken is dan ook uiterst belangrijk. Want als het fout zit, zit je ermee opgezadeld voor een lange tijd, zo niet voor de rest van jouw leven. En dat kan oncomfortabel worden na een tijdje. Dus doordacht te werk gaan is zeker aan te raden.

uitmeten keuken

 

De oriëntatie

Bespreek dit samen of met een adviseur goed door welke oriëntatie in de ruimte het beste is voor jouw keuken. Dikwijls wordt dit bepaald door de nutsleidingen, maar ook daar kan een oplossing worden geboden. Het zou zonde zijn om jouw droomkeuken te laten schieten omdat de nutsleidingen nu eenmaal in een bepaalde hoek liggen.

Wanneer de oriëntatie is bepaald, zal daarmee het type van keuken zich snel kenbaar maken.

 

Type keuken

Keukens zijn oneindig in stijl, vorm en grote. Maar algemeen kan je types duiden aan de hand van de vorm. De I-keuken, L-keuken, U-keuken en het kookeiland zijn de voorkomendste opstellingen. De oriëntatie en grootte van je keukenruimte zal hier mee in bepalen.

kookeiland

 

De stijl

De stijl van een keuken vertelt iets over de bewoner. Er is geen duidelijke verwijzing in een huis naar wie de bewoners zijn, dan de stijl van de keuken. En dat mag zo zijn. Steek er jouw eigenheid in, want per slot van rekening breng je daar de meeste tijd in door. De stijl die je kan aanwenden is oneindig. Vandaag de dag laten innovatieve technieken toe om zowat alles vorm te geven. Informeer je daarom bij echte keukenbouwers en licht je voorkeur en stijl toe aan hun interieurvormgevers of hun keukenontwerpers.

 

De verlichting

De keuken kan een actieve werkplaats zijn en daarom is je eigen veiligheid geboden. De beste manier om dit te garanderen is door genoeg direct en indirecte lichtbronnen te voorzien in je keuken. Bespaar nooit op licht in je keuken, want het bepaalt een groot deel van de uiteindelijke sfeer en look van je keuken.

ergonomische keuken

 

Ergonomie

Om dagdagelijks in je geliefde plek te werken of vertoeven, moet je weten hoe ergonomisch een keuken voor u moet zijn. Dit wordt bepaald door je persoonlijke lengte, en niet door die van de gemiddelde statistische grote van mensen. Dit is wat gebeurt bij grote keukenleveranciers. Deze zijn niet op jouw maat gemaakt of aangepast, en zullen jou op redelijk korte tijd parten gaan spelen in jouw rug, benen en uiteindelijk jouw schouders. Dit kan niet de bedoeling zijn van een droomkeuken.

Neem je tijd en bespreek deze verschillende grote stappen met een keukenspecialist, wanneer je van plan bent om een keuken aan te schaffen. Zorg dat je kiest voor kwaliteit en vakmanschap opdat jouw nieuwe keuken jou in de toekomst zal dienen en niet zal tegenwerken.

Leave a Comment