Skip to content

Hoe zorg je ervoor dat jouw keukenblad proper blijft?

Een schoon en goed onderhouden keukenblad kan niet alleen de levensduur van het oppervlak verlengen, maar het kan ook een groot verschil maken in de algehele uitstraling en hygiëne van je keuken.

In deze blog geven we je gedetailleerde informatie over hoe je de verschillende soorten keukenbladen - Graniet, Marmer, Blauwe hardsteen, Leisteen, Beton, Terrazzo, Composiet en Keramiek - schoon en goed onderhouden houdt. Voor elk materiaal delen we specifieke schoonmaak- en onderhoudstips.

De meeste keukenbladen zijn vervaardigd uit één van de volgende materialen. Deze materialen kan men opdelen in twee groepen. De poreuze en de niet poreuze materialen.

Als er gebruik is gemaakt van natuursteen, dan mag je er bijna altijd van uitgaan dat het bij de poreuze materialen zit. Alleen graniet valt niet onder de poreuze materialen. Over het algemeen kunnen we stellen dat hoe groter de factor ‘natuurproduct‘ is, hoe meer onderhoud het keukenblad vraagt.

blauwe hardsteen

Met andere woorden: als het een natuurproduct is dan heeft dit meer onderhoud nodig dan een blad dat van natuurlijke producten kunstmatig is samengesteld. Wij sommen de voorkomendste materialen op en duiden aansluitend de beste dagelijkse behandeling opdat jouw keukenblad er zo goed als nieuw blijft uitzien.

  • Graniet is één van de hardste materialen die er bestaat. Het is krasvast, kan tegen hitte en is weerbaar. Omdat graniet geen kalk bevat is het ook opgewassen tegen zuren en verkleurt het niet zo snel als bijvoorbeeld marmer. Een uitstekende keuze voor de keuken dus.

    • Een keukenblad van natuurlijke graniet is meestal bij aankoop voorzien van een beschermingslaag. Dagelijks kun je het blad gemakkelijk schoonmaken met een neutraal schoonmaakproduct (geen zuurhoudend). Wanneer je het blad jarenlang als nieuw wilt doen stralen, dan wordt een beschermlaag aanbevolen.

  • Marmer bestaat uit samengedrukt (door de eeuwen heen) kalksteen en is een vrij zachte en poreuze natuursteen. Het is geschikt voor in de keuken, maar is maar matig hitte- en vuurbestendig, en zeer kwetsbaar voor vloeistoffen.

    •  Vaak zitten er fossielen in het marmer, welke door de jaren heen zijn versteend en daarmee ook hard zijn geworden. Het is een puur natuurproduct, maar heeft wel een zachte bovenlaag. Gebruik daarom nooit zuurhoudende schoonmaakproducten of krassende sponzen.

graniet

  • Blauwe hardsteen is een kalkzandsteen met een kenmerkende blauwgrijze kleur. Het is prachtig om te zien en het kan hoge temperaturen aan. Maar omdat het een kalksteen is blijft het wel vrij gevoelig voor zuren.

    • De fossielen aan het oppervlak zijn kenmerkend voor Belgisch hardsteen. De kleur van deze steensoort, die zelfs donker zwart kan ogen, wordt bepaald door de hoeveelheid plantaardige resten die in het materiaal zitten. Maak het blad steeds schoon met een neutraal schoonmaakmiddel.

  • Leisteen is een gesteente dat onder hoge druk, tijd en hoge temperatuur wordt gevormd uit klei. Leisteen is bijzonder kwetsbaar voor zuren en is niet zo krasbestendig. Karaktervol, maar niet de beste keuze voor een keukenblad.

    • Leisteen is geen buitengewoon hard product, waardoor bepaalde producten sneller in het materiaal trekken. Gebruik bij het dagelijks reinigen geen zuurhoudende of bijtende middelen!

natuursteen

  • Beton wordt gemaakt door vooral cement en toevoegingen, waardoor het een hechte samenstelling wordt. Beton heeft een industriële uitstraling en is een trend anno nu. Het materiaal is erg stevig en duurzaam waardoor het in trek is. Beton is beschikbaar in verschillende kleuren.

    • Je kunt het keukenblad in beton dagelijks schoonmaken met een neutraal schoonmaakmiddel.

  • Terrazzo is een samenstelling van verschillende natuurstenen. Het kenmerkende stippeltje in terrazzo is een mix van marmer, graniet en cement of klei. Voor de afwerking wordt terrazzo gepolijst. Het is een duurzaam materiaal voor een keukenblad, maar toch ook zuur en vloeistof gevoelig.

    • Om jouw blad in een goede conditie te houden, dien je steeds het blad schoon te maken na dagelijkse gebruik. Gebruik geen zuurhoudende producten.  

  • Composiet is samengesteld uit meerdere materialen. Vandaar ook de naam: composiet. Het bestaat uit gerecycled graniet, kwarts en hars. Deze materialen worden onder hoge druk samengeperst met kunsthars. Dit maakt het aanrechtblad van composiet oersterk.

    • Je kunt een composiet gemakkelijk schoonmaken. Gebruik best geen bijtende of zuurhoudende producten.

composiet

  • Keramiek is een industrieel vervaardigd product, waardoor het in vele soorten beschikbaar is. Er zijn vrijwel ontelbaar mogelijkheden. Het is een harde materiaal soort, wat gemakkelijk schoon te houden is en erg hygiënisch is.

keramisch

Leave a Comment