Skip to content

Creëer een optisch grotere woning met een open keuken

In de wereld van het moderne woningontwerp kan de open keuken een "game-changer" zijn die je huis niet alleen ruimer doet aanvoelen, maar ook een gevoel van eenheid en flow creëert.
Open keukenopstelling

De open keuken integreert de keuken met de woonruimte, wat resulteert in een ruimtelijk, gezellig en functioneel hart van het huis. Deze opstelling biedt talrijke voordelen, waaronder meer natuurlijk licht, een betere interactie tussen huisgenoten en gasten, en de perceptie van een grotere ruimte.

 

Als we spreken over een open keukenconcept in de keukenbouw, dan moeten de volgende minimum voorwaarden aanwezig zijn: 

  1. Geen keukenmuren: De keukenmuren moeten verdwenen zijn, of vervangen door doorzichtige elementen, zoals glazen wanden of schuifdeuren.

  2. Samenhangend interieur: Het interieur van de keuken moet samenhangend zijn met de rest van de ruimte, met een gezamenlijke stijl en kleur.

Het open keukenconcept is tegenwoordig een populaire keuze bij de aankoop van nieuwe keukens. Dit komt omdat steeds meer mensen waarderen hoe het open keukenconcept een gevoel van ruimte, verbondenheid en interactie creëert tussen de kok en de familie of de gasten.

Daarnaast heeft het open keukenconcept veel praktische voordelen, zoals efficiëntere workflows en een betere zichtbaarheid en toezicht op het kookproces.

moderne open keuken

 

Verbeterde interactie tussen de kok en de gasten

Verbeterde interactie tussen de kok en gasten in het open keukenconcept verhoogt de betrokkenheid en versterkt de relatie. Het biedt de kans om direct te communiceren met de gasten en hun wensen en verwachtingen beter te begrijpen. Dit draagt bij tot een familiale sfeer die ongedwongen en warm aanvoelt tijdens het kookproces of bij het beleven van feestjes.

 
Grotere ruimte en bewegingsvrijheid voor de kok

De keukendriehoek stelt voor dat de kok drie belangrijke werkplekken binnen handbereik moet hebben: de koelkast, het fornuis en het aanrecht. In een open keukenconcept wordt de ruimte geoptimaliseerd, waardoor de kok meer bewegingsvrijheid heeft en de afstand tussen deze werkplekken korter is. Dit verhoogt de efficiëntie en productiviteit van de kok en vermindert het risico op slordigheden tijdens het kookproces.

landelijke open keuken

Meer efficiëntie en snelheid in het bereiden van gerechten

Er ontstaat meer efficiëntie en snelheid in het bereiden van gerechten in een open keukenconcept vanwege de kortere afstanden tussen de verschillende werkplekken. Dit vergemakkelijkt het kookproces en dusdanig ook de 'funfactor' van het koken.

 

Eenheid in stijl van je interieur

Er zijn veel stijlen die worden toegepast voor open keukenconcepten, maar de meest populaire zijn: moderne stijl, landelijke stijl, industriële stijl, minimalistische stijl en Scandinavisch design. Het is belangrijk om een stijl te kiezen die past bij de algehele stijl van je huis en je persoonlijke smaak.

open keuken

Dit wil niet zeggen dat je plots een volledige make-over van je interieur moet doen wanneer je voor een nieuwe keuken kiest. Om dit te vermijden kan je kiezen om bepaalde kenmerken of materialen terug te laten komen in je interieur. Een veel toegepaste oplossing hiervan zijn de op maat gemaakte inbouwkasten die uit een zelfde materiaal zijn gemaakt als de fronten van je keukeninrichting. 

Leave a Comment