Skip to content

Alles wat je moet weten over een landelijke keuken

Een landelijke keuken wordt getypeerd door het rustieke uitzicht en door de landelijk geïnspireerde materialen zoals hout en arduin. Maar toch bestaan er veel vormen van 'landelijk' omdat de stijl nu eenmaal niet stilstaat.

In deze blog bekijken we de verschillende vormen van 'landelijk', van traditioneel en rustiek tot eigentijds en gemoderniseerd. Daarnaast onthullen we hoe deze verschillende stijlen in jouw keuken kunnen worden toegepast.

Door de populariteit van deze stijl evolueert de landelijke stijl mee met haar generaties. We spreken gemakkelijk van een rustiek of klassiek landelijke keuken tot hedendaags landelijk. Maar wat al deze stijlen met elkaar gemeen hebben is het gebruik van typische materialen.

Keuze materiaal

Het meest klassieke materiaal is eik. Deze houtsoort heeft veel karakter en kan mooi verouderen van uitzicht. Ook de nabehandeling van dit hout bepaalt het uitzicht. Dit kan van mat-bleek tot intens rustiek van kleur gaan. Eik is nog steeds het meest gebruikte houtsoort voor landelijke keukens. De lichte naturel look is populair bij de hedendaags landelijke stijl en de donkere rustieke behandeling vindt zijn voorkeur bij de klassieke landelijke stijl.

 

Fineer

Fineerhout geeft een natuurlijk, authentiek karakter want fineerhout is een natuurlijk product. Deze toepassing is geliefd bij hedendaags landelijke keukens.  Exclusiever dan een gelakte keukenkast, is een natuurlijke afwerking uit fineer.  Een fijn laagje hout rondom de kast- en ladefront dat zorgt voor die authentieke uitstraling.

Fineer is een afgeleide van massief hout, met hetzelfde karakter en afwerkingsmogelijkheden. Bovendien biedt fineer je de optie om een heel gepersonaliseerde keuken samen te stellen volgens de nerven, kleurintensiteit en nabehandeling. Zo is geen één fineerblad hetzelfde.

Afhankelijk van je voorkeur voor vlak of gegroefd, zal je keukenkast een dunne of dikke massieve toplaag krijgen. De kern is namelijk opgebouwd uit mdf of spaander, dit om de stevigheid en het vervormen tegen te gaan. Hierdoor is fineer perfect toepasbaar zonder dat het zou krimpen of gaan leven zoals volkern hout dit na verloop van tijd soms durft te doen.

Volkern hout

Volkern hout of massief hout is dan weer een typische klassiek landelijk keuken keuze.

Bij massief hout wordt er steeds gekozen voor kwalitatief harde houtsoorten. En daar is een reden voor, want hout leeft. Meestal wordt er voor eik, noot, beuk en esdoorn gekozen.  

Massief of volkern hout vraagt gedegen vakmanschap en heeft een uitstraling en meerwaarde die niet te evenaren valt. Deze exclusieve manier van keuken bouwen is duurzaam en uniek.

Massief houten fronten hebben samen met de fineerfronten de meeste karakter uitstraling qua natuurlijk materiaal. Het zit in ons erfgoed en daardoor nog steeds een geliefkoosd materiaal voor onze keukenfronten. Om het helemaal naar de wensen en noden van vandaag te brengen worden deze houten fronten behandeld met een doorzichtige vernislaag die ook zuurbestendig is.

Het enige nadeel is dat hout leeft en soms in bepaalde gevallen licht kan gaan trekken of minimaal krimpen, waardoor kleine vervormingen kunnen optreden.

Leave a Comment