Skip to content

Moderne keukens: De kenmerken, materialen en kleuren

Een moderne keuken is meer dan een gladde, strakke keuken met wit of zwart gelakte kasten zonder zichtbare grepen. Modern is eenvoud in essentie. 

Een moderne keuken wordt doorgaans gezien als een minimalistische versie van een hedendaags landelijke keuken. Haal alle franjes, extra knopjes, rekjes en greepjes weg en je komt in de buurt van de essentie.  Maar gelukkig is er met modern meer aan de hand!

witte keuken

Moderne keuken

Dit wil niet zeggen dat dit meer technologisch geavanceerde keukens zijn dan de klassiek of landelijk geïnspireerde keukens. Qua luxe en comfort beleving zijn ze vandaag de dag allemaal evenwaardig.

Ook kan een moderne keuken tal van natuurlijke materialen bevatten. Het is niet omdat er een toplaag hoogglans op ligt dat het meteen modern is. Denk maar aan een strakke betonnen aanrecht of een massief marmeren kookeiland. Deze natuurlijke materialen gaan soms meer naar de essentie en dat is wat modern wil zeggen.

marmeren moderne keuken

 

Kleuren voor een moderne keuken

Een volledig witte keuken oogt strak en past perfect binnen een modern interieur.  Maar een inktzwarte keuken kan net zo modern ogen als een witte. Want vandaag is de trend meer en meer om beide contrasten met elkaar te combineren. Zo ontstaat er een visueel spanningsveld wat als boeiend kan worden ervaren.

contrast wit zwart keuken

Felle kleuren waren een decennium geleden dan weer de toon voor modern. Nu mag je meer invloeden van brutalisme en van minimalisme verwachten.

Deze trends zorgen voor steeds meer introductie van nieuwe materialen en originele combinaties van materialen. Het is vandaag, in tegenstelling tot vroeger, net een plezier om de materialen te ervaren op hun rauwe natuurlijke look, feel en vorm zoals ze zijn.

Denk maar aan beton, roestvrij staal, inox en glas. Ook dat is modern… want niet alles moet vandaag steeds onder diverse lagen lak worden gespoten om modern te zijn.

zwarte keuken donkere keuken

 

Keukenkasten en grepen

De keukenkasten in een moderne keuken zijn altijd vlak of greeploos. Door het gebruik van nieuwe technieken zoals soft-motion en tip-on zijn keukengrepen volledig overbodig. Soft-motion voorkomt beschadiging aan kasten, deuren en lades doordat ze worden afgeremd wanneer iemand ze sluit.

De tip-on zorgt ervoor dat je met een kleine duw de kasten of schuiven kan openen. Wil je het iets minder technisch kan je ook kiezen voor een greeplijst. De verschillende opties en voordelen om een strakke look te bekomen lees je in de voor en nadelen van greeploze kasten.

minimalisme greeploze keuken

 

De ruimte

De ruimtebeleving is typerend voor een moderne keuken. Deze ruimte rondom is even belangrijk bij een moderne keuken als de effectief gemonteerde keuken. Het vraagt als het ware om een mentale rust. Geen aandachttrekkende hoekjes of kasten. De greeploze kasten stijl is al een verwijzing naar een eenvoudig groot vlak. Een rustgevend canvas voor de bewoner en de bezoeker!

Leave a Comment