Skip to content

Vind de ideale omgevingskleuren voor in jouw keuken

In deze blogpost gaan we dieper in op de wereld van kleuren en hoe deze de algehele esthetiek en het gevoel van je keuken kunnen beïnvloeden. We zullen de verschillende categorieën van kleuren - neutrale, warme en opvallende kleuren - bespreken, en hoe ze kunnen worden toegepast op de muren en de gehele keukenruimte om een specifieke sfeer te creëren.

Algemeen kunnen we de keukeninterieurs opdelen in de volgende kleuren: de neutrale kleuren, de warme kleuren en de opvallende kleuren. We spreken hier niet over de frontpanelen, maar over de kleurindeling van de muren en de gehele ruimte.

felle keuken

Opvallende tonen

Opvallende kleuren trekken onmiddellijk de aandacht en zijn dikwijls een zeer ongewone afgeleide van één van de drie kleurenregels. Bij inrichters wordt er steeds terug gegrepen naar de kleurenregel. Dit wil zeggen dat men één hoofdkleur, een ondertoon en een detailkleur kiest voor de inrichting.

Bij extreme kleuren zijn rood, blauw en oranje dikwijls de hoofdkleur, en dat dikwijls zonder gepaste ondertonen toe te voegen. Meestal oogt dit in eerste instantie zeer modern, maar zal door te extreem en eenzijdigheid al snel gaan vervelen. Ook is er een bijkomend effect dat men steeds dezelfde accenten van de hoofdkleur gaat opzoeken in kussens of meubilair om toch een eenheid te bekomen met de rest van de woning. Toch is de kans groot dat men na een paar jaar kiest voor andere, iets wat rustige kleuren.

neutrale kleur keuken

Waar wij, als interieurexperten graag aandacht aan geven zijn de blijvers in onze keuken en interieurinrichting: de neutrale en de warme kleuren.

 

Neutrale ondertonen

Donkere kleuren zoals houtskool zwart, smokey grijs, gebroken wit zijn de perfecte neutrale tinten voor elke soort keuken. Of je nu op zoek bent naar een eigentijdse, minimalistische, traditionele of zelfs een landelijke keuken, deze kleuren blenden zo gemakkelijk met elk materiaal waaruit je keuken bestaat. Zo zal bijvoorbeeld een blauwe hardsteen mooi opgaan in elk van deze tinten.

Hoewel neutrale ondertonen misschien op het eerste zicht wat saai lijken, kunnen grijs en houtskoolzwart wonderen doen als ze worden gecombineerd met witte of lichte (hout-)accenten in en rondom de kasten en werkbladen.  Het wordt pas heel intiem wanneer de ondertoon dezelfde kleur is als het gekozen materiaal van je keukenblad. Deze toepassing wordt veel aangewend door minimalisme of de strak moderne keukeninrichtingen.

minimalisme

Een neutrale ondertoon is een veilige en duurzame keuze. Het is niet de bedoeling dat de kleur van de achtergrond de volle aandacht gaat trekken, maar eerder dat deze ondertoon de nodige uitstraling en vibe versterkt die al in de keukenopstelling aanwezig is.

Opmerking: Let op met grijstonen. Al zijn deze keukens heel populair vandaag, probeer er vooral niet mee te overdrijven in het inrichten van de ruimte door de muren en vloeren mee in het grijs te steken. Zo zal de ruimte al snel somber en saai aanvoelen.

 

Warme ondertonen

Warme ondertonen zijn niet de felle rode, gele of gouden tonen, maar eerder de aardse of de pastelkleuren. Deze ondertonen worden zelden aangewend indien identiek met de kleur van het keukenmeubel.

Meestal worden aardse tonen als een zacht contrast gebruikt, om de keuken nog beter tot haar recht te laten komen. Ook hier worden er nooit meer dan drie verschillende kleurtonen gebruikt om overdaad tegen te gaan. Gebruikelijk is het om het bij één ondertoon te houden, terwijl de andere kleurschakeringen en accentkleuren het meubel zelf zijn.

aardse en pastelkleuren keuken

Bij pastelkleuren gaat het minder om contrast. Deze tinten dragen bij tot een zachte overgang van de keukeninstallatie met de bestaande ruimte. Wanneer subtiel toegepast sluiten de pastelkleuren meer aan bij de neutrale ondertonen dan wanneer pastel echt pastel mag zijn. Dan zal pastel vooral mooi blenden met lichte houtsoorten. Deze pasteltonen scheppen licht en stralen een ontspannen sfeer uit.

Beide kleuren-tonen, aardse of pastel, zijn uitgesproken rustgevend.

Opmerking: Probeer steeds de aangrenzende kamers mee te betrekken in jouw kleurenschema. Zeker wanneer je denkt aan het inrichten van een open keuken.

Leave a Comment