Een kookeiland is populair en biedt extra werkruimte, opbergruimte en een gezellige sfeer. Het vormt vaak een scheiding tussen de keuken en de woonkamer. Maar past een kookeiland in mijn keuken? We bespreken de minimale en ideale afmetingen en hoe je je kunt voorbereiden op een keukenbezoek.
Circuleren rond het eiland.
Om comfortabel te werken en bewegen in je keuken, zijn er minimale afmetingen waar je rekening mee moet houden. Hierbij is de nodige circulatieruimte zeer belangrijk.
Tussen het eiland en een andere werkzone neem je best minimaal 90 cm. Hoe langer het eiland hoe breder je best de circulatieruimte neemt. Bij eilanden langer dan drie meter is 100 tot 110 cm aan te raden, terwijl bij kleinere eilanden van bijvoorbeeld twee meter iets minder ruimte kan volstaan. Als er een tafel in de lengte bij het eiland komt, raden we aan rekening te houden met de extra uitgeschoven stoeldiepte en 110 cm circulatieruimte per zijde te nemen. Circulatiepaden kops op het eiland waar je niet werkt maar enkel voorbij komt kunnen beperkt worden tot 75 cm, wat voldoende is om te kunnen circuleren.
Welke diepte neem ik mijn eiland?
De ideale diepte van een kookeiland hangt af van verschillende factoren, zoals de gewenste functionaliteit, de beschikbare ruimte en mijn persoonlijke voorkeuren.
Een minimale eilanddiepte van 95 cm is aan te raden om comfortabel te kunnen werken en op de rugzijde van het eiland voldoende opbergruimte te creëren voor borden, boeken of gezelschapsspelletjes. Is er geen beperking in de diepte, kiest ik voor een diepe opstelling van 120 cm, dan geniet ik van riante opbergmogelijkheden met legplanken of voorraadladen ook op de rugzijde van mijn eiland. Voor een kookeiland met kasten aan slechts één zijde volstaat een diepte van 70 cm. Met dergelijk smal eiland krijg je een minder stabiele look van uw eiland in vergelijking met een breder eiland.
Enkel hoge kasten aan de muurzijde of ook een werkzone ?
Aan de muurzijde voorzien we vaak enkel hoge kasten voor opberg en de technische kasten zoals de kasten met ovens en koelkast. Deze kasten hebben doorgaans een diepte van 60 cm. Let wel dat bij sommige gevallen als sommige koelkasten extra diepte nodig kan zijn.
Als je ook wilt koken of afwassen tegen een muurzijde, is het raadzaam om de diepte meer dan de traditionele 60 cm diepte te nemen. 65 cm nemen we als minimale ideale afstand maar het mag ook 70 of 75 cm zijn, zodat je verder van de muur af staat wat aangenamer werken is. Deze grotere afstand is ook noodzakelijk voor de dikte van een eventueel te plaatsen spatwand.
Welke lengte neem ik mijn eiland?
De lengte van het eiland hangt ook af van de functies welke je aan het eiland wil geven. Wil je enkel afwassen of wil je enkel de kookplaat op het eiland volstaat een lengte van 160 a 180 cm. In dit geval plaats ik mijn spoelbak of kookplaat vrij centraal en heb ik afzet links en rechts ervan.
Wens ik zowel te koken als ook te spoelen op mijn eiland voorzie ik een lengte van minimaal 270 cm. Meer ideaal is 300 cm tot 330 cm. Hou er rekening mee dat de meeste stenen werkbladen zich beperken tot een lengte van 300 cm , in bepaalde gevallen 330 cm. Het materiaal voor extra lange werkbladen noemt men bij de meeste steenleveranciers "Jumbo platen". Deze platen zijn slechts beschikbaar in een beperktere reeks van kleuren.
Tafel in lijn van mijn eiland of dan toch een aanzitbar?
95 cm eilanddiepte is de ideale diepte van een tafel. Een tafel kan je op een normale tafelhoogte van 75 cm nemen of op de hoogte nemen van het werkblad. Op werkbladhoogte van 90 a 95 cm vergroot ik dadelijk ook de werkzone van mijn eiland en bekom ik ook een ideale zithoogte. Ik dacht dat zitten op een stoel op werkbladhoogte minder comfortabel zou zijn als ik ouder zou worden maar eigenlijk moet ik nu toegeven dat ik minder inspanning moet doen om op of van mijn kruk te geraken. Als ik een tafel of aanzitbar bij het eiland wenst, reken ik op een zitbreedte van 65 cm per persoon, dus twee personen naast elkaar hebben 130 cm nodig. Deze ruimte is te vergroten met de breedte van eventuele tafelpoten. Als idee speel ik met twee personen op de breedtekant van mijn eiland te plaatsen. In dit geval zal mijn eiland minimaal 130 cm diep zijn. Dit is vrij diep maar zeker een te bekijken optie.
Samengevat in uw ruimte.
Ruimte optimaal benutten:
• Bewegingsvrijheid: Zorg voor minimaal 90 cm tussen je kookeiland en andere werkplekken. Ideaal is 100-110 cm vrije ruimte rondom het eiland. Zo kunnen jij en je gezelschap comfortabel rondlopen, zelfs wanneer je stoelen aan het eiland plaatst.
• Heb je circulatiepaden op het eiland waar je niet hoeft te werken, zoals aan de kopzijde? Dan kan je die beperken tot 75 cm breedte. Zo bespaar je ruimte en creëer je extra volume bij je kookeiland.
Dieptes voor mijn eiland:
• Minimaal 95 cm is de basis voor een werkbaar kookeiland met ook voldoende opbergruimte aan de achterzijde.
• Droom van extra luxe? Ga dan voor 120 cm diepte. Zo creëer je extra opbergmogelijkheden met keuze tussen legplanken en ook laden, perfect voor al je keukenbenodigdheden.
• Een eiland zonder kasten op de rugzijde kan vanaf 70 cm diepte.
Lengte van het eiland:
• Enkel spoelen of koken: Kies dan voor een lengte van minimaal 160-180 cm. Plaats de spoelbak of kookplaat centraal en geniet van werkruimte links en rechts.
• Zowel koken als spoelen: Met een lengte van 270-330 cm heb je alle ruimte om zowel te koken als af te wassen op je kookeiland. Ideaal ook voor de lengte van de meeste stenen werkbladen uit één stuk.
Tafel op eiland?
• Ga voor een tafeldiepte van 95 cm en kies eventueel voor een tafeldeel op hoogte van 90-95 cm. Zo creëer je extra werkruimte en geniet je van een comfortabele zithoogte.
• Houd rekening met minimaal 65 cm zitbreedte per persoon, Vergeet de tafelpoten niet mee te rekenen!
Tips voor je keukenbezoek:
• Maak een plattegrond: Teken de afmetingen van je keuken, ramen, deuren, waterleidingen en stopcontacten. Zo kan mijn keukenadviseur een goed beeld krijgen van jouw ruimte.
In deze blog gaf ik je alvast handige tips voor het ontwerpen van een vrijstaand kookeiland. Maar wist je dat er nog zoveel meer mogelijkheden zijn om jouw ideale keuken te creëren? Naast de opstelling van je keuken zijn er talloze andere elementen die een grote rol spelen, zoals de stijl, de materialen, de inbouwapparatuur en zelfs de verlichting. Een bezoek aan onze toonzaal is de perfecte gelegenheid om inspiratie op te doen en samen met onze experts jouw droomkeuken te ontwerpen.
Met een beetje creativiteit en de juiste begeleiding maak je van jouw keuken een unieke ruimte waar koken, eten en samen zijn een feestje is. Veel plezier met het ontwerpen van jouw persoonlijke keuken!
Heb je een onderwerp dat je graag verder onderzocht zou zien of heb je nog bijkomende vragen over dit thema? Deel je ideeën in de comments en wie weet wordt jouw suggestie wel het volgende onderwerp!