Retro en vintage als interieurkenmerk

Retro of vintage zijn geen interieurstijlen. Het zijn opzich staande materialen of objecten. Wel omschrijven die materialen of objecten een beleving die ons doen terugdenken aan onze jeugd of aan bepaalde leefwerelden van toen.

 

Echte decoratie in retrostijl omvat in feite meerdere decennia aan objecten.  Hoewel deze definitie betekent dat zowat elk tijdperk als 'retro' kan worden beschouwd, wordt de term vaker gebruikt om tijd gerelateerde objecten uit de vorige eeuw te beschrijven.

Decoratie in retrostijl heeft meestal een leuke, levendige sfeer, met uitgesproken kleuren uit de jaren 60 of wilde ontwerpen van de jaren 70. Algeheel bezitten al deze materialen of objecten een groot gevoel voor flair. Denk aan de materialen en texturen uit de beginjaren van vorige eeuw en u zult meteen een idee krijgen van waar uw decor heen moet om de essentie van retrostijl echt vast te leggen.

 

stalen frames als scheidingswand

 

Omdat retrostijl soms zo'n gedurfde aanpak vereist, vereist het ook een bepaalde vakmanschap om het opvallende karakter van sommige elementen harmonieus te integreren in uw interieur, zonder terug te gaan in de tijd. Dit doet men meestal door niet opvallende of schreeuwerige kleuren te integreren, maar juist subtiele verwijzingen te gebruiken.

Het is voor sommigen een hele leuke uitdaging om in een tijdscapsule te leven, maar dit is niet de bedoeling van onze subtiele integratie van retro-elementen in een hedendaags interieur. Wat zich wel aandient, indien de juiste balans wordt gehanteerd, is een leuke spanning qua interieurstijl.

Het volstaat niet om een oude platenspeler neer te zetten op uw wandkast om retro te zijn. (Al is het een mooi object, het is ook niet meer dan dat.) Een goede retro-integratie gaat veel verder dan louter het object ‘an Sich’.

 

retro tegelwand

 

De oude tegelwand.

Charme wie charme toekomt. Deze heerlijke wit geglazuurde wandtegels zijn een stijlvolle knipoog naar de beginjaren van vorige eeuw. Zowat alles past perfect bij deze wandbekleding. Let op dat het niet te vol wordt gezet, want dan verliest het patroon snel haar rustgevend karakter.

 

retro glaswand

 

Retro-lampen of gekleurd glas als designobject.

Een eenvoudig object dat iconisch wordt ervaren door destijds zijn of haar prominente aanwezigheid kan uw interieur plots een persoonlijk verhaal gaan geven. Alles wat enigszins uit de toon valt, valt op en wordt als boeiend of interessant ervaren door anderen. Maar eens een stijlperiode gekozen, blijft men best in alle andere verwijzingen binnen hetzelfde periode. Anders gaat uw interieur snel rommelig en onsamenhangend ogen.

Een typische jaren 70-stijl was het gebruik van gekleurd glas. Vandaag de dag wordt dit nog maar weinig toegepast, maar wanneer het verfijnd wordt geïntegreerd kan het een ware blikvanger worden in uw interieur.

 

Visgraatmotieven zijn weer ‘high-end’!

Het was destijds al klasse en het blijft ook nu klasse! Visgraat motieven hebben een mondain karakter. Het was vroeger enkel weggelegd voor de betere, of duurdere woningen. Dit was ook logisch want het vraagt vakmanschap om deze patronen zuiver gelegd te krijgen.

 

glamour wijnkamer

 

De kosmopolitische stijl.

Een zeer trendy en geslaagde toepassing is de kosmopolitische stijl. Door architecturale verwijzingen naar een vervlogen glamourperiode subtiel mee te integreren in een hedendaagse invulling, bekomt men een heel verfijnd eindresultaat. Mooie en gesmaakte toepassingen zijn de stalen industrieel ogende frames, voorzien van glas als scheidingswand tussen verschillende ruimtes.

 

Al goud dat blinkt!

Ook het gebruik van goud als dekkingsmateriaal voor kranen of handgrepen zijn een knipoog naar de glamoureuze jaren 80 van pop en glitter.

 

vergulde kraan

Ook hier gelden dezelfde regels als bij die van objecten. Vermeng geen zilver, goud of zwart door elkaar. Hou u zuiver aan uw gekozen accent en trek deze door over heel de lijn van de kamer of woning.

Een goed interieur laat zich opmerken door het evenwicht en de rust die het uitstraalt… want dan pas kan men echt thuiskomen.

Leave a Comment