Skip to content

Tips voor een nieuwe keuken of keukenrenovatie

Wanneer je al een keuken hebt en je wenst deze niet te vervangen is renoveren een optie. Deze aanpak heeft voor als nadelen. We spreken hier niet over enkel het vervangen van verouderde keukentoestellen, maar over de keuken als vorm en opstelling.

Een keuken renoveren is alleen aan te raden als de denkbeeldige driehoek of de werkingsruimte al optimaal is. Als dit niet het geval is, is het beter om helemaal opnieuw te beginnen. Een optimale werkplek of ruimte is het belangrijkste in een keuken. Dus wees gerust streng in je beoordeling.

renoveren keuken

Een bestaande keuken renoveren

 

De voordelen 

Wanneer de renovatie niet ingrijpend is, is dit een goede optie. Voor relatief weinig geld kun je een heel nieuwe look en feel tevoorschijn toveren in je bestaande keuken. Doorgaans komt er weinig of geen kapwerk bij kijken, en dit zorgt ervoor dat de make-over je veel tijd zal besparen.

De nadelen

Bij een renovatie hou je enkel de structuur en het corpus van de kasten over. Hierdoor kun je geen functie wijzigingen aanbrengen aan je bestaan de keuken. Het is alleen maar een visuele upgrade. Ook een bestaand nadeel is dat niet alle frontpanelen nog te bekomen zijn in de afmeting of dikte die je wenst.

Je kunt ook niet gedeeltelijk een renovatie doen, omdat dit heel sterk gaat opvallen.

Het gevaar bestaat ook dat je een verzameling van vele zaken met elkaar gaat mengen, zonder een garantie op een geslaagd eindproduct.

renovatie keuken

Soms is het beter om goed na te denken en na te gaan of een geheel nieuwe keuken niet een betere oplossing biedt voor je wensen.  Een bestaande keukens strippen tot aan de sokkel zal ook behoorlijk veel geld kosten, zonder de vrijheid om iets totaal op uw maat te kiezen. Bijvoorbeeld als je bepaalde keukenonderdelen een heel andere plaats wil geven. Ook wanneer je in functie van nieuwe keukenapparatuur water- en/of elektriciteitsleidingen moet aanleggen, kan een nieuwe keuken soms een slimmere keuze zijn. Zeker wanneer er veel kap- en breekwerk bij komt kijken.

 

Een nieuwe keuken kiezen

 

Eens je de keuze hebt gemaakt om met een nieuwe keuken aan de slag te gaan is het belangrijk de ruimte goed te begrijpen waar je de keuken gaat plaatsen. Er komt namelijk veel bij kijken om een goed functionerende keuken te bekomen. Je moet aan veel zaken terzelfder tijd denken en die op elkaar af te stemmen.

nieuwe keuken

Om zeker te zijn dat wat u graag wil ook realistisch is, is het best om u te wendend tot specialisten ter zake, en niet zomaar tot een keukenleverancier die je een modelkeuken verkoopt. Wend u tot degelijke keukenbouwers met een eigen productie en ontwerpafdeling. Hierdoor wordt u bijgestaan door specialisten ter plaatse die een klare kijk hebben vanuit hun jarenlange ervaring, op de zaak. Eens al deze gegevens en parameters zijn verzameld, kan de puzzel van uw ruimte en op uw maat beginnen.

Een goed en doordacht plan zal u snel een idee geven welke vorm van keuken u het beste dient. Dit kan gaan van een I- over een U- en G- vormige keuken.

Eens de invulling nauwkeurig is opgetekend, kunnen de nodige werken gericht worden aangepakt. Dankzij een gedetailleerd plan zullen de kosten eerder beperkt blijven net als de tijd van breek en plakwerk.

optimale keuken

 

De voordelen

Je bent vrij om te verbeteren en aan te passen naar hedendaags comfort. Je kan ook nu meer aandacht schenken aan belangrijke aandachtspunten zoals licht, hoogte en ruimte. Dankzij een nieuw plan kunnen deze mee geïntegreerd worden, zoals het eigenlijk hoort om een veilig en optimale beleving te garanderen.

De nadelen

Het prijskaartje zal wel van een andere orde zijn dan enkel de frontpanelen vervangen. Maar weet dat je dan ook een doordachte en ergonomische keuken in de plaats krijgt die aan de volle 100% van je wensen voldoet.

Leave a Comment