Skip to content

De gelijkenissen tussen hedendaags landelijk en Scandinavisch

In deze blog leggen we uit wat de hedendaagse landelijke stijl gemeen heeft met de Scandinavische stijl? We kunnen al zeggen dat deze twee meer gelijkenissen hebben dan dat je zou denken.

Beide stijlen hebben een diepe verbondenheid met de natuur en zetten de kalmte en rust van organische elementen in de schijnwerpers. Van het warme houtwerk en de strakke lijnen van het Scandinavisch ontwerp tot de aardse tinten en robuuste textuur van de hedendaagse landelijke esthetiek, er is veel om te waarderen en te ontdekken. 

 

Hedendaags landelijk dekeyzer

Een hedendaags landelijke keuken van dekeyzer keukens & interieur

 

Een Scandinavische stijl is vooral gebaseerd op een sobere sfeerbeleving. In de Scandinavische landen houden ze nu eenmaal van wit, omdat dit licht en rust brengt. Het is zoals een wit canvas, waarop je de dingen laat zijn en zien. En de 'dingen' zijn in de Scandinavische landen meestal zeer verfijnde meubelstukken die gezien mogen worden. En je raadt het al ... wat biedt de perfecte achtergrond voor deze designstukken? Juist ...

 

Scandinavisch interieur

Een typisch Scandinavische sfeer door het gebruik van wit in alles door te trekken.

 

Vanuit deze sfeerbeleving wordt ook de hedendaags landelijke stijl opgebouwd. Alleen wit zou maar enkel wit zijn, en dat is niet zo landelijk op het eerste gezicht.

Daarom worden ook lichte aarde- of crèmekleuren toegepast om die verbondenheid met de natuur te behouden. Naast de natuurlijke elementen die worden gebruikt, spelen kleuren ook een belangrijk rol in het bepalen van de juiste sfeer. Want wat de hedendaags landelijke stijl en de Scandinavische stijl beiden willen bekomen is de ‘warmte van binnen uit’ creëren.

Aan de andere kant biedt deze stijlvolle ‘neutrale canvas’-benadering ook de mogelijkheid om subtiel verschillende invloeden toe te laten in uw interieur. Zo hoef je in Vlaanderen niet uitsluitend met Vlaamse meubels of oude landelijke ornamenten in een hedendaags landelijke stijl te werken. De hedendaags landelijke stijl laat juist een héél brede waaier aan invloeden en stijlen toe, die allemaal hetzelfde in zich dragen; namelijk het rustgevende, op de natuur geïnspireerde zachte tonen.

 

frisheid van hedendaags landelijk

Wit geeft frisheid en netheid aan uw keuken.

 

Aan de andere kant staan witte tonen ook symbool voor zuiverheid en essentie.  Lichtrijke ruimtes worden meer als open en tolerant ervaren. Deze tonen dragen dagdagelijks, bewust of onbewust, mee aan de 'feel' en het gemoed van de bewoners. Een open geest en een gastvrij gevoel is wat mensen aantrekt omdat het iedereen op zijn of haar gemak stelt. Dit is neutraliteit, niet enkel in kleurkeuze, maar ook in essentie.

Integreer je persoonlijkheid in je interieur door eenvoud. Kies niet voor overladen, schreeuwerige of bombastische elementen en dingen. Neen,  schep juist ruimte en rust!

 

wit canvas hedendaags landelijk

Een wit canvas als perfecte onder- of achtergrond voor uw eigen verhaal.

 

Plaats bewust jouw 'persoonlijk verhaal' aan de hand van stijlvolle elementen in de 'witte' ruimte. Doe dit subtiel en je interieur wordt snel door anderen als uitnodigend en neutraal ervaren. Bewaak deze begrippen goed, en jouw interieur zal licht en ontspannend aanvoelen.

Leave a Comment