Skip to content

Melamine of laminaat: De perfecte afwerking voor uw interieur?

Melamine

Op zoek naar een mooie en duurzame afwerking voor uw keuken of interieur? Dan komt u al snel uit bij gemelamineerd plaatmateriaal of laminaat.
Beide materialen zijn populair vanwege hun praktische eigenschappen en veelzijdigheid in designs of kleuren. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen de twee? En wat zijn de voordelen ten opzichte van lak of fineer?

 

Wat is melamine en laminaat?

Melamine en laminaat zijn beide kunststoffen die op een dragermateriaal (zoals MDF of spaanplaat) worden geperst. Ze bieden een breed scala aan kleuren, patronen en houtstructuren, waardoor ze perfect passen bij diverse interieurstijlen

Voordelen van melamine en laminaat ten opzichte van lak of fineer:

Melamine en laminaat zijn krasvaster, stootvaster en slijtvaster dan lak of fineer. Dit maakt ze een betere keuze voor intensief gebruikte oppervlakken. Ze zijn gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden dan lak of fineer en zijn ook meer vochtbestendig waardoor ze minder snel verkleuren of kromtrekken in vochtige omgevingen. Verder zijn melamine en laminaat hygiënischer dan lak of fineer, omdat ze minder vatbaar zijn voor bacteriën en schimmels.
Melamine en laminaat zijn doorgaans goedkoper dan lak of fineer.

 

De dikte van het decorpapier bepaalt de kwaliteit en levensduur:

Goedkope meubelen gebruiken dun decorpapier (60-95 gram) welke minder krasvast en stootvast, en minder ondoorzichtig is.
Dit betekent dat de kleur van de dragerplaat (meestal MDF of spaanplaat)
door het decorpapier heen kan schijnen en dit vooral bij lichte kleuren. Dit kan resulteren in een minder fraai en minder egaal oppervlak. 

Melamine met dik decorpapier (150-180 gram) is sterker en duurzamer, beter bestand tegen intensief gebruik en zorgt voor een intensere kleurweergave en een mooier reliëfeffect bij houtstructuren. 
Naast de dikte van het decor beïnvloed ook de perstechniek de dichtheid en hechting van het decorpapier.

Laminaat heeft een extra onderlaag:

Laminaat is identiek als melamine  maar dan met onder de decorlaag nog een drager in meestal een bruinkleurig craftpapier. 
Craftpapier is er om het decor los verhandelbaar te maken voor specifieke toepassingen. Deze onderlaag maakt laminaat iets stootvaster dan melamine. 

 

Er zijn verschillende types laminaat met elk hun eigenschap
CPL laminaat (Continuous Pressure Laminate) is een budgetvriendelijk alternatief voor HPL  laminaat (High Pressure Laminate) en is iets  stootsvaster dan melamine.
Het is geschikt voor intensief gebruik en zie je het meest in effen en blinkende decors.

CPL is een type laminaat dat geperst wordt met continue druk tijdens productie. Dit resulteert in een flexibele plaat die makkelijker te verwerken is op hoeken en rondingen en maakt CPL een populaire keuze voor gebogen oppervlakken of toepassingen waar flexibiliteit belangrijk is. Echter, de perstechniek van CPL heeft ook een nadeel: het materiaal is minder breukbestendig dan HPL. 

HPL wordt geperst met zeer hoge druk op het einde van het productieproces, wat resulteert in een stevigere en krasvastere plaat die minder snel breekt.
HPL laminaat is bijgevolg de beste keuze wanneer u maximale kras- en stootvastheid, vochtbestendigheid en een breed scala aan designs wenst, inclusief Synchroon houtdecors met realistische structuur.

Vergeet niet dat naast de keuze laminaat of melamine  ook de  grammage van het papier of de  dichtheid van het dragermateriaal belangrijk is voor de kwaliteit. Een hogere dichtheid of  een sterkere plaat zorgt voor een stevigere en duurzamere afwerking.

Let op:
Sommige fabrikanten gebruiken het beterkope CPL ook voor het bekleden van hun kasten of deuren. Echter, dit is op zich niet de beste afwerking. Gezien de groep laminaat waar CPL onder valt, wordt het soms ten onrechte als zeer kwalitatief omschreven.

 

 

Vergeleken met natuurlijk hout en andere hoogwaardige materialen is kunststof een kostenefficiënt alternatief. Je krijgt de look en feel van dure materialen zonder de bijbehorende prijskaart.

Zowel melamine als laminaat zijn goede keuzes voor kastinterieurs of andere interieurtoepassingen. De beste keuze voor u hangt af van uw budget, gewenste gebruik en gewenste uitstraling

Bij Dekeyzer maken we gebruik van kunststof van de hoogste kwaliteit om ervoor te zorgen dat jouw keuken niet alleen mooi, maar ook functioneel en duurzaam is. Onze kasten bieden de perfecte balans tussen stijl en functionaliteit, waardoor ze een ideale keuze zijn voor elke moderne keuken.

 

 

Leave a Comment