Skip to content

Melamine: Wat is het en hoe wordt het toegepast?

In deze blog hebben we het over de stof melamine. We bespreken de essentie ervan, waarvoor het wordt gebruikt en hoe het toegepast wordt in de keukenbouw.
Melamine

Melamine is een organische stof die door scheikundige verbinding als basisgrondstof voor harsen en coatings wordt gebruikt. Waarom? Het is sterk, licht, hard en bestand tegen zuren en basen.  Melamine keukenkastjes kunnen gemaakt worden in diverse kleuren, soorten en designs. Deze eigenschappen maken het een zeer geliefd product voor keukenbouwers. 

 

Hoe wordt het toegepast?

 

Een melamine keuken of kast bestaan uit een kern van spaan of MDF-plaat, afgewerkt met een toplaag in melamine. Melamine is meestal een kunststof toplaag die onder lage druk en op normale temperatuur wordt aangebracht. De dikte van melamine op de drager is gemiddeld 0,1 mm. Met vernieuwende lasertechnologie worden de beschermende kanten naadloos versmolten op de zijden van het keukenfront. Het vochtgevoelige 'zwarte lijntje' dat vroeger bij verlijming zichtbaar was, is dus verdwenen.

melamine frontpanelen

Voordelen

Melamine is krasvast, slijtvast en staat bekend als onbreekbaar. Ook heeft melamine als coating een lange levensduur en is het zeer onderhoudsvriendelijk. Bovendien is melamine erg hygiënisch: bacteriën hebben geen kans zich te ontwikkelen doordat het oppervlak helemaal dicht is.  Een zachte doek, warm water en een klein beetje schoonmaakmiddel zijn voldoende voor het schoonmaken.

Het is een kwalitatief en budgetvriendelijk materiaal.

 

Nadelen

Constant blootgesteld worden aan water is funest voor melanine. Daarom wordt deze toepassing vooral gebruikt voor de kasten en frontpanelen en wordt er doorgaans gekozen voor een ander materiaal als keukenblad.

melamine keuken

Toepassingen

 

De soepelheid waarmee melamine kan worden aangewend geeft meteen ook heel wat mogelijkheden op het gebied van kleur en houtimitaties. Een keuken vervaardigd in melamine kan dus elke stijl, look en imitatie aan.

Toch wordt Melamine doorgaans aangewend voor moderne, strakke keukens. De zuiverheid van het oppervlakte maakt het een geliefde keuze voor modern ogende stijlen.

Leave a Comment